Щатът Ню Йорк прие днес серия от закони, предназначени да

...
Щатът Ню Йорк прие днес серия от закони, предназначени да
Коментари Харесай

Кметът на Ню Йорк отказа да премахне статуя на Колумб

Щатът Ню Йорк одобри през днешния ден серия от закони, предопределени да сложат завършек на полицейското принуждение против чернокожото малцинство, предадоха международните организации. Приемането на законите, някои от които отлагани във времето, демонстрира какво е било въздействието на митингите, раздрусали страната след гибелта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест.

Губернаторът на щата Андрю Куомо подписа 10 документа , гласувани тази седмица от двете камари на щатския парламент. Сред текстовете е закон, забраняващ задушаващите хватки от силите на реда. Той е кръстен на името на Ерик Гарнър, негър, който умря от задушаване от нюйоркски служители на реда преди шест години. Сред подписаните от Куомо ограничения има и отменяне на уговорка, защитаваща служителите на реда, упрекнати в сходни действия. Тя гласеше, че всеки документ, касаещ персоналната оценка на служителите на реда, включително и дисциплинарни ограничения, е конфиденциален и може да стане публично притежание само посредством предписание на арбитър. Сега обществеността, по-специално публицистите, ще имат достъп до тези документи, като прибягват до американските закони за свободата на информацията.

След гибелта на Джордж Флойд , умрял откакто служителят на реда Дерек Човин е притискал с коляно врата му в продължение на над 8 минути, полицията в Минеаполис разкри, че въпросният служител на реда е бил обект на 18 тъжби за злоупотреби за близо 20 години. Детайлите от тези тъжби не бяха разкрити.

Днес губернаторът Куомо разгласи, че скоро ще подпише предписание, което ще задължи 500 полицейски сектора в градовете и окръзите в щата да одобряват проект за промени, създаден в съгласуваност с популацията, което обслужват. Плановете би трябвало да дават отговор на повдигнатите по време на актуалните митинги въпроси като расовите неравенства, несъразмерното потребление на мощ, дискриминирането или транспарантното култивиране на жалбите. Полицейските служби, които до 1 април следващата година, не са приели сходен проект, ще изгубят цялото финансирането, предоставено им от щата, сподели Куомо.

Същевременно кметът на Ню Йорк Бил де Блазио отхвърли през днешния ден концепцията да се отстрани статуята на Христофор Колумб, намиращата се на площад покрай Сентръл парк, съобщи Франс прес.

До управляващите имаше петиция, подписана от 5000 души, за унищожаване на статуята, само че Де Блазио напомни, че преди две години специфична комисия се е произнесла по отношение на ориста на пораждащите дискусия паметници и той желае да се придържа към нейните заключения.

След неколкомесечна работа комисията през януари 2018 година постанови статуята на Колумб, издигната през 1892 година за 400-ата годишнина от откриването на Америка, да остане на мястото си. Колумб от изобретател на Америка, се трансформира в знак на геноцида над коренното население и потисничеството над туземното население като цяло.

Паметникът на Колумб в Ню Йорк се издига върху 23-метрова колона и комисията преди две години реши да сложи там и обяснителни табели за историята на мореплавателя.

В последните дни няколко скулптури на Колумб в Съединени американски щати станаха обект на вандалски прояви.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР