Щастливците, които ще могат да наблюдават пълното слънчево затъмнение утре

...
Щастливците, които ще могат да наблюдават пълното слънчево затъмнение утре
Коментари Харесай

Днес очакваме пълно слънчево затъмнение

Щастливците, които ще могат да следят цялостното слънчево затъмнение на следващия ден ще видят неповторимата „ слънчева корона “.

Пълното затъмнение на Слънцето, чиято оптималната фаза се чака на 14 декември вечерта, ще даде опция да се види огнен пръстен или „ слънчевата корона “ към Луната, която изцяло ще покрие слънчевия диск, оповестиха пред ТАСС пресслужбата на Московския планетариум, представени от dariknews.bg.

Максималната фаза на затъмнението се чака в 19:13 часа московско време. Ще продължи малко повече от две минути.

„ При цялостно затъмнение се вижда„ слънчева корона “, наподобяваща огнен пръстен, както и звезди и планети, ситуирани покрай Слънцето “, споделиха от планетариума пред ТАСС. Астрономите също разясниха, че нито цялостна, нито частична фаза на слънчево затъмнение няма да бъдат забележими от територията на Русия.

Жителите на Чили и Аржентина ще могат да следят затъмнението в цялата му уникалност и хубост. Частичен небесен аспект ще има в Южна Америка, Полинезия, Антарктида и Африка.

Лунната сянка ще навлезе на Земята в 17:32 по московско време в централната зона на Тихия океан и ще я напусне в 20:53 западно от брега на Намибия. Широчината му на земната повърхнина ще бъде 90 км.

На 14 декември Московският планетариум ще бъде хазаин на онлайн лъчение на затъмнението, което ще бъде коментирано от Олег Уголников, старши откривател в Института за галактически проучвания на Руската академия на науките.

Излъчването ще стартира в 17:25 по московско време в канала на YouTube и страниците на планетариума в обществените мрежи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР