Щастливци сме да живеем в този момент. Щастливци сме, защото

...
Щастливци сме да живеем в този момент. Щастливци сме, защото
Коментари Харесай

Микко Хипонен се страхува от AI революцията

„ Щастливци сме да живеем в този миг. Щастливци сме, тъй като ще сме очевидци на няколко революции през живота ни “, по този начин стартира тази седмица ревюто си пред публиката на IP EXPO 2017 специалистът по киберсигурност и интернет отбрана Микко Хипонен, основен софтуерен управител във финската компания F-Secure . Той приказва за идните проблеми и закани, които заплашват интернет потребителите, за изгодите и заплахите на близкото бъдеще.

През последните 25 години всеки компютър на планетата мина онлайн “, декларира той, определяйки Интернет като първата от трите революции, за които приказва. „ В момента се намираме по средата на втората гражданска война, която свързва всичко онлайн. А в случай че сме късметлии и живеем по-дълго ще забележим и третата гражданска война: тази на изкуствения разсъдък . И това ще е нещо супер плашещо “. Хипонен изяснява факторите зад разрастването на втората гражданска война: цената на чиповете, които вършат „ глупави “ уреди да стават „ умни “, към този момент е толкоз ниска, че производители от всевъзможен диаметър се втурват да слагат тези чипве във всичко: миялни машини, фурни, тостери и така нататък Само че, добавя Хипонен, представен от Infosecurity Magazine, те не стават част от онлайн пространството, с цел да облагодетелстват потребителя , а са в полза на производителя за задачите на събирането на данни, като потребителите постоянно и не знаят, че уреда, който употребяват има опцията за интернет съгласуваност.

„ Нямате избор. Няма да знаете дори кои от устройствата ви се свързват, и те не е наложително да се свързват посредством Wi-Fi “, припомня той. Хипонен показва вярата си, че след 10 години ще може да погледнем обратно с вяра и да открием, че IoT революцията е била благотворна за нас и че е основала повече изгоди, в сравнение с проблеми, само че надали нещата ще са тъкмо по този начин. „ Излагаме на показ устройства, които преди появяването на Интернет не са били цел. И през днешния ден те към този момент са такава, а това основава нови „ слаби връзки “ във връзка с сигурността, за които дори и не подозираме. И освен това, прибавя Хипонен, разчитайки на облака да оперират обикновено, какво вършим, когато връзката към облака бъде прекратена и уредите излязат офлайн?

Както Хипонен, по този начин и сътрудника му от английската компания Sophos, Рик Фъргюсън се сплотяват към мнението, че във връзка с IoT би трябвало да бъдат въведени единни стандарти , по които да оперират и се свързват устройствата, налагането на съответна криптозащита и стройни механизми за снабдяване на обновления по сигурността . Хипонен е убеден, че единствено, в случай че принудят производителите да са виновни във връзка с обезопасяването им, те ще стартират да се грижат съответно за тях.

Що се отнася до упоменатата AI гражданска война, експертите загатнаха и опцията от появяването самостоятелни роботи-убийци в бъдеще , опция, която към този момент наподобява, като нещо излязло от приказен филм, само че възможност, която не би трябвало да бъде подминавана. „ Когато се замислите сериозна над това, то ви е ясно, че тези самостоятелни роботи ще станат действителност един ден. Погледнете дроновете. Те може и да не са самостоятелни, евентуално някой в Невада ги ръководи, с цел да стрелят по някого в Сирия, само че явното едва звено тук е това сред дрона и човек, защото тази връзка може да бъде пресечена, прекъсната или шпионирана “, изяснява Хипонен. „ Решението тук е очевидно: направи дронът задоволително образован, с цел да работи без човек . Това ще се случи и си е пъклен ужасно “.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР