Щастлив съм заедно с министъра за здравеопазването на Република Северна

...
Щастлив съм заедно с министъра за здравеопазването на Република Северна
Коментари Харесай

България е дала от бюджета си над 1 милион лева за здравни проекти в С. Македония


" Щастлив съм дружно с министъра за опазването на здравето на Република Северна Македония Венко Филипче да вземам участие в формалното разкриване на " Център за ранни интервенции и лечения за деца с нарушавания от аутистичния набор ". Това е вторият подобен център, построен със средства, предоставени от бюджета на Република България. Първият беше открит в Скопие и действа към този момент три години, като реализира високи резултати при децата, които го посещават. Убеден съм, че центърът в Охрид, който има потенциал над 100 деца, ще прерасне в районен център, обслужващ деца и други обитаеми места. " Това уточни министър Кирил Ананиев при откриването на Центъра, чието създаване е финансирано посредством Средносрочната стратегия за помощ за развиване и филантропична помощ на Република България за интервала 2016 година -2019 година

В изявлението на министър Кирил Ананиев се споделя още: " Днес е празник, тъй като няма по-благородно и откровено дело от това да помагаш на деца със специфични здравни потребности. Това е идея, която всеки би трябвало да поддържа. Горд съм като българин и благодаря на българското държавно управление, което в границите на Средносрочната стратегия съумя да отдели нужните средства за построяването на този център. За страдание, в международен мащаб броят на страдащите от аутизъм деца нараства. Затова всички ние би трябвало да си сътрудничим за основаването на нужните здравно-социални условия, тъй че тези деца да водят оптимално пълностоен живот ".

Оборудването на Центъра за аутизъм в Охрид също е закупено със средства,  предоставени от България, като всички уреди и материали са с производители от страни от Европейски Съюз, каквото е и условието на българската страна.

" Изказвам голямата си признателност към България и към приятелския български народ за поддръжката ", съобщи здравният министър на Република Северна Македония Венко Филипче.

За построяването на аутистичния център България даде на Република Северна Македония 100 000.00 евро. И отсега нататък, посредством Средносрочната стратегия, България ще продължи да отделя средства от националния си бюджет за планове, свързани със здравето на децата и възрастните от аутистичния набор, както и за поддръжка в обществената, културната и други предпочитани за Република Северна Македония сфери. Това стана ясно още от думите на здравния министър Кирил Ананиев.

Той уточни, че единствено за 2019 година българското държавно управление е отпуснало над 1 млн. лева за реализацията на 11 плана в Република Северна Македония, измежду които: реорганизация на двата моста в Струга и село Ложани; създаване на спортни уреди в Крива паланка; подготовка на програмен продукт за онлайн образование на преподаватели, работещи с деца с увреждания; модернизиране посредством спортни уреди на спортни зали в 11 детски градини в община Гьорче Петров и други

Министър Ананиев благодари на държавното управление на Република Северна Македония, в частност на Министерството на здравеопазването, както и на управлението на Обща болница Охрид за предоставените пространства и оказаното подпомагане при реализацията на плана в поддръжка на децата, страдащи от аутизъм. Своята благодарност той засвидетелства и към госпожа Елизабета Георгиевска, брачна половинка на Президента на Република Северна Македония, и към ръководителя на Сдружение " В моя свят " господин Стояновски, ангажирани с идеята да оказват помощ на деца с аутизъм и техните фамилии.

Визитата на министър Ананиев в Република Северна Македония продължава с визити на селата Бач, Радобор и Чарлия, където той ще се запознае с реализацията на други три плана – реорганизация на учебни здания, финансирани по линия на Средносрочната стратегия за помощ за развиване и филантропична помощ на Република България за интервала 2016 г.-2019 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР