Щастие и разочарование, социални протести, холивудски легенди на червения килим

...
Щастие и разочарование, социални протести, холивудски легенди на червения килим
Коментари Харесай

Холивудски блясък и политика на 76-ото издание на фестивала в Кан

Щастие и отчаяние, обществени митинги, холивудски митове на аления килим и конфузни моменти - по този начин Агенция Франс Прес заключи 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан, което завърши с церемонията по награждаването в събота вечер, заяви Българска телеграфна агенция.

" Златна палма " и политика

Франция към този момент има десета премия " Златна палма ", откакто Жустин Три бе отличена за " Анатомия на едно проваляне ". Получавайки наградата от  Джейн Фонда, 44-годишната режисьорка разкритикува от сцената политиката на френското държавно управление за политиката  в региона на културата.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Festival de Cannes (@festivaldecannes)

Френската министърка на културата Рима Абдул Малак Абдул Малак разяснява, че е смаяна от " нечестното изявление ":  " Този филм не би могъл да види бял свят без нашия френски модел за финансиране на киното, който разрешава многообразие, неповторимо за света. Нека не забравяме това ".

Разочарованията

Триумфът на Жустин Трие бе предстоящ, само че съгласно мнозина лиши британеца Джонатан Глейзър от " Златна палма ", който заслужаваше премията за " Зона на интерес ". Той получи Голямата премия, сребърният орден, за смразяващата история от всекидневието на коменданта на концентрационния лагер Аушвиц.

Дали е отчаян? " Кан даде резонанс на кино лентата и това е значимото ", отговори той.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Stephanie Petrowitz (she/her) (@stephaniepetrowitz)

Сред другите разочаровани е немската актриса Сандра Хюлер, която направи усещане с функциите си в два от филмите в главната стратегия, които бяха отличени в други категории - " Зона на интерес " и " Анатомия на едно проваляне ". Дали тя не получи премията за най-хубава актриса поради разпоредбите на фестивала? Призът отиде при турската актриса Мерве Диздар за " За сухите треви ".

" Постъпих като Спайк Лий "

Гафът на заключителната гала направи френската актриса Анаис Демустие, ръководител на журито, което дефинира лауреата на премията за най-хубав режисьорски дебют. " За мен е чест да връча " Златна палма ", простъпка стартира тя, преди да се поправи: " О, " Златна камера ". Наградата бе присъдена на Тиен Ан Фам за   " The Golden Butterfly Tree ".

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Festival de Cannes (@festivaldecannes)

" Постъпих като Спайк Лий ", сподели през смях Демустие, имайки поради ръководителя на журито на фестивала през 2021 година Той неотложно разгласи, че " Златна палма " се присъжда на " Титан " на Дюкурно и по този начин лиши присъстващите от вълнението на упованието на огромната вест на вечерта.

Реваншът на киносалоните

Стрийминг платформите против киносалоните: тъмните зали взеха реванш на 76-ото издание на фестивала в Кан.
Най-големият кино фестивал в света си остава и минимум еластичен, като продължава да приема в конкурсната стратегия единствено филми, прожектирани във френските киносалони. И това като че ли дава плодове: " Епъл " ще пусне първо по кината новия филм на Мартин Скорсезе, който именитият кинематографист пристигна да показа в Кан с Леонардо Ди Каприо и Робърт де Ниро, а " Пиксар " сподели новата си анимация като последна прожекция на 76-ото издание на кинофестивала.
Организаторите пък смъкнаха гарда, допускайки показване на новия сериал на НВО " Идолът " с Лили-Роуз Деп и Уикенд. Продукцията на НВО за дребния екран донесе на Кан най-високият растеж на пазара за две седмици.

Равенство

Фестивалът Кан - главното международно събитие в киноиндустрията, исторически доминирана от мъже, не е завършил борбата за тъждество. 76-ото издание означи прогрес: седем режисьорки се състезаваха в конкурсната стратегия, което е връх измежду 21 съперници. Жустин Трие се причисли към Джейн Кемпиън и Джулия Дюкурно като третата режисьорка със " Златна палма " в историята на фестивала. " В момента нещата се трансформират към по-добро и това е началото ", сподели Трие.

Но изборът на кино лентата на Майвен " Жана дьо Бари " с Джони Деп, който разреши на американската звезда да се завърне на аления килим след правосъдната сапунена опера на фона на обвинявания в клюка и принуждение с неговата някогашната брачна половинка Амбър Хърд, преседна на гърлата на феминистките. Деп не е наказан за домашно принуждение, само че се трансформира в знак на сексизма в обществените мрежи.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР