Щъркелите се завърнаха в Белозем, ще им правят музейМузей на

...
Щъркелите се завърнаха в Белозем, ще им правят музейМузей на
Коментари Харесай

Щъркелите се завърнаха в Белозем, ще им правят музей

Щъркелите се завърнаха в Белозем, ще им вършат музей Музей на белия щъркел ще бъде построен в Белозем , заяви в ефира на Дарик кметът Иван Тачев . Той изясни, че планът за музея и за информативен център в селото към този момент е изпратен до немската фондация „ Евронатур ", която се грижи за запазване популацията на щъркелите във всички селища като Белозем, носещи купата Европейско село на белия щъркел.

 
На 8 март са се върнали тази година първите щъркели в селото. Повече от половината към този момент са тук , заяви кметът Иван Тачев, който добави, че предходната година в Белозем е регистриран рекордният брой от 46 гнездящи двойки щъркели. Кметът предложения гостите на селището да посетят тазгодишния Фестивал на белия щъркел, който ще бъде на 18 май.
 
Ето какво сподели кметът: " Не са пристигнали още всички, а към 60-70%. Миналата година имахме към 46 гнездящи двойки , което е връх, откогато водим статистика от 2005 година На учебното заведение е най-голямата колония - 23 платформи има, от тях 20 гнезда предходната година бяха заети и дадоха репродукция. В гнездата всяка година има мониторинг от " Зелени Балкани ", които се качват на покрива на учебното заведение, почистват ги. Средно по три-четири, дори предходната година пет дребни щъркела имаше. Те си дават сметка, че храната е в обилие при нас, защото имаме доста оризови полета, а щъркелите се хранят главно със земноводни, змии, мишки ".

 
Вчера в новините имаше новина за погубен щъркел . Тачев я разяснява по този начин: " Аз си задавам въпроса коя беше тази скверна ръка, която посегна на тази птица, кой беше този пишман ловджия, който най-вероятно си начеса комплексите по нея? Щъркелът е птица, която може да носи единствено позитивизъм и единствено потребни неща за едно обитаемо място. Той унищожава гризачи, вредители, земноводни. Който слуша и чете това, дано не протяга ръка в никакъв случай на тази птица. Както споделят хората, ние се хващаме на зелено с нея, тъй като това е първият предвестител на пролетта ".
 
В Белозем няма безработица, младежите са при нас, похвали се още гордият кмет: " И, което е най-хубавото - младите раждат. Имаме главно учебно заведение с 550 деца, детска градина с към 180 деца, гимназия с 200 деца. Днес да вземем за пример имаше рокерски празник , едно от момчетата даде пръстен на неговата другарка и със свещеника им обещахме, че доста бързо ще им сключим и гражданския, и църковния брак. Приканвам, в случай че има рокери, които не са набрали този кураж, да последват образеца на нашия Гено, тъй като сега на фона на това безбрачие, младите да запретват ръкави и да стартират да вършат деца, да не чакат щъркелът да им ги донася ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР