Щандовете на кооперативния пазар в Добрич са отрупани със сезонни

Щандовете на кооперативния пазар в Добрич са отрупани със сезонни ...

Поскъпнаха зеленчуците в Добрич.

Щандовете на кооперативния пазар в Добрич са отрупани със сезонни плодове и зеленчуци, което е очаквано за този сезон. Проверка на Actualno.com показва, че цените на пипер и домати растат нагоре. С 20 стотинки е поскъпнал само за седмица килограм червен пипер и се предлага от търговците средно за 1,80 лв. По полетата на Шабленско още берат пипера, но е на привършване и качеството му вече е влошено, обясняват излезлите на пазара. Килограм розови домати от Пловдив и Петрич се предлагат за 4 лв., а за градински червени домати търговците искат поне 3,30 лв. Най-скъп е чесънът – цената му удари 7 лв.
Тази година всичко е по-скъпо заради дъждовете в началото на лятото, обясняват продавачи. Доматите „Рома“, търсени за лютеници и консерви, не са паднали под лев, а предишни години се търгували наполовина по-евтино. Пиперът също е средно с 60% на по-висока цена от миналото лято.
Плодовете и зеленчуците на пазара в Добрич са основно български или поне така ги представят търговците. Голямо е разнообразието от родни ябълки и грозде, а стойността им варира в зависимост от сорта и качеството. Десертното българско грозде се продава за 3 лв. килограма и е с 50 стотинки по-евтино от гръцкото.

Източник: actualno.com