Щамът, поразяващ плантациите на най-разпространения сорт банани Кавендиш, вече е

...
Щамът, поразяващ плантациите на най-разпространения сорт банани Кавендиш, вече е
Коментари Харесай

Ще остане ли светът без банани?

Щамът, шокиращ плантациите на най-разпространения вид банани „ Кавендиш ”, към този момент е в Латинска Америка. Специалистите разкрили мухъл Fusarium TR4 на територията на Колумбия, оповестява Военновъздушни сили. Известната като „ панамска болест ” не е рискова за индивида, само че е в положение да унищожи цели сортове банани, включително и „ Кавендиш ”, който е считан за най-непретенциозен и елементарен за развъждане. В момента бананите са главен хранителен артикул и източник на приходи за милиони хора по света. Фузариозата TR4 е открита за първи път през 90-те години на предишния век в Малайзия и Индонезия, като бързо се популяризира и в Китай. Тя унищожава корените на растенията и тяхната конструкция.

Организация на обединените нации предизвестява, че „ панамската болест ” съставлява сериозна заплаха и за производството на банани, защото не може да бъде унищожена изцяло. Спорите на тази гъба може да останат в почвата в продължение на 30 години.

Щамът TR4 (Tropical race 4) до момента беше публикуван в Азия, Австралия и Африка, само че не и в Латинска Америка, която е главен производител на банани в света.Гъбата е открита в Колумбия, а прилежащ Еквадор е най-големият експортьор на банани в света. Според учените, следствията от разпространяването на болест могат да бъдат разрушителни за района. Затова е нужна диверсификация на производството на банани.От банановия колос „ Fyffes ” настояват, че разпространяването на фузариоза TR4 може да бъде спряно, само че за задачата би трябвало да се вкарат строги ограничения по биозащита. За задачата компанията е оборудвала охраняеми зони към плантациите си и е лимитирала достъпа на гости. Всеки, който идва в плантацията, би трябвало да се преобуе и да мине през вана с дезинфекциращ разтвор.Представителите на „ Fyffes ” декларират, че се пробват да открият различен на „ Кавендиш ” бананов вид, само че към този момент не са измислили нищо. А дали е допустимо бананите да изчезнат изцяло от комерсиалната мрежа, зависи значително от това дали ще може да се управлява разпространяването на „ банановите заболявания ” и да бъдат минимизирани следствията, които ураганите и бурите оказват върху банановите плантации. Източник: Актуално.ком
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР