Щамът Oмикрон на коронавируса може да не предизвика никой от

...
Щамът Oмикрон на коронавируса може да не предизвика никой от
Коментари Харесай

Какви са опасностите от Омикрон при безсимптомно протичане

Щамът Oмикрон на ковид може да не провокира никой от до момента познатите признаци на COVID-19, съобщи Алексей Аграновски, лекар на биологичните науки и професор в катедрата по вирусология на Биологическия факултет на Московския държавен университет. В изявление за съветски медии той изясни за какво това е толкоз рисково, съобщи БГНЕС.

„ Не е наложително да се появят признаци на заболяването при човек, инфектиран с някой от изследваните по-късни разновидности на SARS CoV-2. Например при заразяване с най-разпространения вид на ковид в света " Делта " - може да не се появят признаци ”, споделя Аграновски. Според него новият вариант Омикрон евентуално ще има сходно свойство.

" Вариантът Омикрон е напълно нов и към момента не са събрани никакви статистически данни. Но можем да предположим, че той, както и Делта, може да се предава безсимптомно. Просто при някои хора не се следят признаци на вирусна зараза, само че тя се развива в организма ", изясни вирусологът.

" Въпреки че асимптоматичният човек може да се усеща добре, той съставлява заплаха за близките, изключително за неимунизираните ", акцентира Аграновски. Сред тези пациенти има и " суперразпространители " на ковид ", добавя той. Контактът с " безсимптомно лице " може да докара до съществено заболяване при друго лице.

" Обратната страна на безсимптомното протичане на варианта Omicron е, че човек може да не подозира, че самичък е притежател (на коронавируса). Ако това се случи, инфектираното лице може да съобщи вируса нататък, а инфектираните от тях могат да се разболеят съществено. Освен това сред тези безсимптомни носители се срещат и така наречен " суперразпространители " на вируса. Самите те не са заболели, само че отделят огромни количества от вируса и могат да предадат инфекцията на десетки хора ", споделя Аграновски.

Рискът от заразяване с ковид от асимптоматичен притежател може да бъде понижен посредством имунизация и съблюдаване на предложените от здравните експерти защитни ограничения, поучава вирусологът.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР