Щабът за бора с грипа и острите респираторни заболявания във

...
Щабът за бора с грипа и острите респираторни заболявания във
Коментари Харесай

Предлагат неприсъствено обучение във Варна от утре

Щабът за бора с грипа и острите респираторни болести във Варна предлага образованието на учениците да е неприсъствено от на следващия ден до 5 февруари. Това заяви след съвещание на щаба шефът на Регионалната здравна ревизия в крайморския град проф. Цонко Паунов.

Предложението ще се изпрати до министерствата на опазването на здравето и на образованието. Неприсъственото образование се отнася за учениците в цялата област.



Към момента най-голяма е заболеваемостта във възрастовите групи от пет до 14 и от 15 до 29 години. Общата заболеваемост в региона се е вдигнала на 246 на 10 хиляди души.

През предходната седмица на територията на региона беше оповестена грипна зараза, само че учениците продължиха присъствено образование. Заболеваемостта преди седмица беше 213,68 на 10 хиляди души население.

Същевременно от през днешния ден се прекратява присъственият образователен развой и провеждането на извънкласни занимания и проведени действия за възпитаници на територията на област Пловдив, както и в две учебни заведения в област Габрово – НУ „ Васил Левски “ в община Габрово и СУ „ Максим Райкович “ в община Дряново.



Двете области са в грипна зараза до 5 февруари, се показва в известие на пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

От на следващия ден девета област вкарва краткотрайни противоепидемични ограничения - до 5 февруари 2024 година област Ямбол влиза в грипна зараза. През миналата седмица в региона е записана заболяемост от 356,08 на 10 000 души при междинна за страната 197,08 на 10 000, показаха от пресцентъра на здравното министерство. 

В Ямбол ще бъдат прекратени краткотрайно плановите съвещания на здрави бременни дами и деца; на профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации. Изисква се прецизен всекидневен филтър в детските ясли, детските градини и учебните заведения. Забраняват се свижданията в лечебните заведения и в обществените институции за деца и възрастни.

До 31 януари са в действие въведените краткотрайни ограничения против разпространяването на грип и остри респираторни болести в Смолян, Плевен, Варна и Бургас. В София-област епидемията е в действие до 1 февруари, а в област Пазарджик – до 2 февруари, напомнят от здравното министерство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР