Щабът срещу разпространението на коронавируса сложи точка на обсъждането за

...
Щабът срещу разпространението на коронавируса сложи точка на обсъждането за
Коментари Харесай

Щабът сложи “точка“ на темата с бързите тестове

Щабът против разпространяването на ковид постави точка на разискването " за " и " срещу " всеобщ скрининг с бързите проби, като за финален път изясни за какво не предлага потреблението им. Освен това влезе в неприсъствен спор с един от представителите на новия Медицински съвет, образуван по искане на премиера, инфекционистът доцент Атанас Мангъров, който е главен критик на тактиките на щаба. В сряда вечерта началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски разгласи, че повече този спор няма да бъде обсъждан и легитимиран, само че преди този момент за подред път изложи причините си и беше подсилен от основният здравен държавен контрольор доктор Ангел Кунчев.

“Щабът е на мнение да не се вършат непотребни придвижвания. Бързите проби не могат да открият новозаболял болен. С този тест можем да създадем епидемиологично изследване какъв брой хора са преболедували. Защото, отново ви споделям, на 21-ия ден, откакто е минал пневмонията, треската, кашлицата и болният е в тежко положение, чак тогава се позитивизира бързият тест. Той е бърз тъй като става бързо, а не тъй като бързо открива болният “, сподели Мутафчийски.
По думите му бързите проби не са подобаващи за разкриване на заболели в ранния стадий на болестта още преди да знаят.

“И поради това главното търсене на страните сега и очакванията са, че след 4-6 седмици ще бъде открит подобен благонадежден, същински бърз тест. Докато не бъде открит благонадежден тест, ние няма по какъв начин да си променим мнението. Иначе е доста елементарно – 5 млн. теста по 24 лв. – сметнете го вие какъв брой пари коства без никакъв смисъл. Сега е скъпа всяка стотинка, освен това оставете парите, няма медицински смисъл. Това ще има смисъл чак в края на епидемията, когато стартираме да търсим кой има и няма антитела. Сега е време за деяние “, съобщи Мутафчийски.

Той беше подсилен от основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев:

“В нито едно решение някой е забранявал, отменял каквато и да е работа на лаборатории – частни, държавни, с бързи проби. И в този момент насърчаваме всеки който може да го прави. Както виждате, употребяваме резултати от всички. Само че сероепидемиологичното изследване е една фотография на положението сега. Снощи в 23 часа ми рапортуваха от Бургас за изследвани четири потвърдено заболели с две позитивни проби, само че при бърз тест в частната лаборатория не са открити никакви антитела на двама от тях след една седмица. Би ли ми показал някой в кой документ на CDC, Центъра за надзор на болесттите в Стокхолм, СЗО, написа че би трябвало да вършим всеобщ скрининг? “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР