Щ едрост - понякога най-ценните дарове, които притежаваме, са нашето

...
Щ едрост - понякога най-ценните дарове, които притежаваме, са нашето
Коментари Харесай

Как коронавирус пандемията промени щедростта в света и у нас

Щ едрост - от време на време най-ценните блага , които притежаваме, са нашето внимание, време, обич, угриженост, помощ или съвет. Щедростта не се показва само в предоставяне на материални неща.

Оказа се, че ковид пандемията е трансформирала общата картина на щедростта в света . Ежегодно изследване на световната благотворителност разкрива голямото ѝ въздействие върху благотворителността – в положителен, и в отрицателен проект.

Къде в класацията се намира България

България бележи персонален връх, като се изкачва от дъното на таблицата до 45 място от 114 страни. Дарителският ни показател е 37%.

В България през 2020 година 64% са помогнали на чужд, 34% са дарили пари, 12% са били доброволци. Традиционно у нас най-високи индикатори получаваме при „ помощ за чужд “, а доброволчеството е най-слабо.

През миналата година жителите на България са показали по-висока интензивност и по трите аспекта на благотворителността. Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6 %, бележи максимален скок, следим удвояване – 12%.

За съпоставяне приблизително за последното десетилетие страната ни е била на 120 място с дарителски показател 19%. Показателите са били – помощ на чужд – 36%, даряване на пари - 16%, доброволчеството - 5%. През 2018 България беше на 126 място от 146 страни, а през 2017 – на 127 място от 139 страни.

През 2020-та най-щедрата страна в света е Индонезия, която оглавява листата и през 2018 година Следват я Кения и Нигерия.

Топ 10 за 2020:

1. Индонезия

2. Кения

3. Нигерия

4. Мианмар

5. Австралия

6. Гана

7. Нова Зеландия

8. Уганда

9. Косово

10. Тайланд

Няколко страни се изкачват нагоре в класацията и се появяват за първи път в топ 10 , в това число Нигерия, Гана, Уганда и Косово - само че до момента в който общите им резултати имат известно нарастване, покачването им е обвързвано и с относителния спад на други страни.

Общности по целия свят се активизираха, с цел да оказват помощ на съгражданите си за справяне с следствията от пандемията от COVID-19. В резултат на това са регистрирани най-високи индикатори по индикатора „ помощ за чужд “ от основаването на Индекса през 2009 година Повече от половината (55%) от пълнолетното население на света - или 3 милиарда души - споделят, че са помогнали през 2020 на човек, който не са познавали.

По същия метод през 2020 година повече хора са дарили пари, в сравнение с през последните пет години (31%). Нивата на доброволчество през 2020 година са общо взето непроменени на световно равнище.

Тазгодишното изследване ясно демонстрира въздействието на наложения локдаун - пет огромни западни стопански системи за първи път изпадат от топ 10 на най-щедрите страни.

От върха на класацията отпадат Съединени американски щати (19 място през 2020), Канада (35), Ирландия (26), Англия (22) и Холандия (39). Само Австралия и Нова Зеландия остават в топ 10, само че там изследването е извършено в седмиците преди разгръщането на първата вълна на пандемията.

За съпоставяне: Съединените американски щати бяха най-щедрата страна в света през предходното десетилетие и седем от 10-те най-щедри страни бяха измежду най-богатите в света. Топ 10 (средно за последните 10 години): 1. Съединени американски щати (58%), 2. Мианмар (58%), 3.Нова Зеландия (57%), 4. Австралия (56%), 5. Ирландия (56%), 6. Канада (55%), 7. Англия (54%), 8. Холандия (53%), 9. Шри Ланка (51%), 10.Индонезия (50%).

Световният дарителски показател на КАФ е световно изследване, което обгръща повече от 1,6 милиона души от 2009 година насам. То се основава на три въпроса: помогнали ли сте на чужд, дарили ли сте пари и били ли сте доброволци за добра идея през последния месец. Дарителският показател се образува от средноаритметичното на отговорите на трите въпроса, описващи дарителското държание. Всяка година Индексът обгръща друг брой страни и изследва сред 90 и 96% от популацията на планетата.

В това издание на Индекса са включени данни за 114 страни, представляващи над 90% от възрастното население на планетата. Изготвените класирания не се основават на размера на дарените суми или броя на прекараните доброволчески часове.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Мъж прочита публикация във вестник: " Продавам мерцедес 600 за 5 $ ". Отива на адреса и вижда, че някаква жена в действителност продава Мерцедес 600 за 5… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКонтрактът е за 4 годиниПроучване твърди, че е имал 39 съпруги, 94 деца, 33 внуци и едно правнучеИма „ угриженост за увеличение ” на случаите поради разновидността „ Делта ”ВКП се самосезира за ремонт на язовири със средства на Държавната консолидационна компанияИдентифицирането на антивирусни лечения за SARS-CoV-2 към момента е извънредно значимо и нужно, показват специалиститеСилни участници и още повече борби и завършения чакат феновете на NOVA през есента " Хората започнаха да ме питат по какъв начин това ми оказва помощ и по какъв начин могат да ме поддържат ", споделя Дан О`КонърДнес означаваме Световния ден на доброволния и безплатен кръводарителПредложени са пет плана за най-голямата антимонополна реформаВ Турция цените тази година са с 20-30% по-високиЯнаки Стоилов: Тя категорично съобщи, че се преследват избрани престъпленияЗвездата на Дания колабира по време на мач от UEFA EURO 2020Ако не бъде изработен съответен асортимент по ясни критерии, ще се изпадне в неуместна ситуацияПолицаите са съставили акт за нарушение на противоепидемичните меркиСред най-епичните създание на AMG е моторът M 113 K, суперчерджнът V8, който има статута на едно от най-хубавите творения на инженерите от Афалтербах.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР