Шредер... По повод неговата личност научих тази дума за китарист,

...
Шредер... По повод неговата личност научих тази дума за китарист,
Коментари Харесай

Кърк Хамет - дребничкият шредер навъртя 60

Шредер... По мотив неговата персона научих тази дума за китарист, който свири извънредно бързо.

През 1962 година на вчерашния ден е роден - Кърк Хамет. Момче, което се отзовава на едно телефонно позвъняване и лети от тихоокеанския бряг до Ню Йорк за прослушване, като заменя една незнайна група - Exodus с друга незнайна - Metallica.

Това става след злощастните 11 месеца на Дейв Мъстейн в Metallica и несъмнено - надали има почитател, който до ден сегашен да не благодари на провидението, че по този метод имаме хем Metallica, хем Megadeth.

Когато приказваме за този 60-годишен  " шредер " и изцяло забележителна персона, наложително би трябвало да се пренесем във времето: какво е било през 1983 година да свириш сола като тези на Seek and Destroy или Phantom Lord(само чуйте от същата година Elton John с албума Too Low for Zero или Spandau Ballet с техния True, б.а.)

Или пък през 1985-а... 



Някои от " жиците " на Кърк са се вплели по този начин органично в ДНК-то на безапелационно гениалните композици на тандема Хетфийлд - Улрих, че просто няма по какъв начин да си ги представим без тях.



40 години по-късно Кърк се върна към корените си с авторския албум Portals. Как мислите - с цел да няма никой в бандата соло албум от основаването й от 1982 година до момента - явно Папа Хет (Джеймс Хетфийлд) и чичко Ларс не ги обичат тия работи. А може би - и юристите им...

Е, Кърк мина и през това. Да не кажем, че в албума му - умислен като кинематографична музика за хорър филми, има още от изкопаните живи корени на онази " Металика " - останала някъде в 1980-те.

А тук даже се опитва с куха китара, която - изрично не му е мощната страна.



И ето ги през днешния ден - побелели и помъдрели (турили и някой " лев " зад гърба!) четиримата членове на Metallica не престават като най- най-успешната група, извела метъл музиката до неподозирани висоти.



Кърк е и доайенът в днешния състав Metallica - Джеймс и Ларс ще честват юбилеи следващата година. Роб Трухильо е " младежът "  - роден през 1964-а. Живот и здраве, може пък някой от тях да ни предложения, нищо че Кърк ни пропусна...  

Детайл.

В трагичната вечер преди утрото на 27 септември 1986 година, когато Клиф Бъртън вечно остава на пътя в Швеция, споделят, че " Металика "   - още небогата тогава група, била извънредно недоволна от качеството на част от леглата в тур буса, с който одеве са тръгнали на европейско турне в поддръжка на Master of Puppets. Тогава Клиф и Кърк теглят клечки, а съгласно други - карти... Кой да вземе " хубавата " койка. Печели Клиф, който точно умира, по този начин и без да се разсъни - излитайки от въпросната койка след злополука.

Толкоз - по въпроса за ориста, която ни остави Кърк на 60 г. днес.

А ако си падате по компилации the best - вижте тази подборка от негови " жици ":


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР