Шпионският софтуер като Pegasus/Пегас/ и Predator /Хищник/, използван от държавите-членки

...
Шпионският софтуер като Pegasus/Пегас/ и Predator /Хищник/, използван от държавите-членки
Коментари Харесай

Европарламентът поиска ограничения на използването на шпионски софтуер от правителствата в Европа

Шпионският програмен продукт като Pegasus/Пегас/ и Predator /Хищник/, употребен от държавите-членки на Европейски Съюз, би трябвало да бъде по-строго контролиран. Това е главното умозаключение на комисията, отговаряща за този въпрос в Европейския парламент, след едногодишно следствие с разнообразни национални служби. Членовете на Екологичен потенциал акцентират, че тези принадлежности са опасност за демокрацията и могат да се употребяват единствено по доста точни правила.
Трябва да сме сигурни, че могат да се употребяват единствено при доста строго лимитирани условия за битка с тероризма и с проведената престъпност. Защото всяка корист директно вреди на демокрацията в Евросъюза, на върховенството на закона. Всички държавни управления са виновни за битката с това. Ако погледнете метода, по който страните членки сътрудничиха на следствието, мисля, че можем да бъдем сериозни към всички държави-членки, които не спомагаха действително на работата, която искахме да свършим.
Йерун Ленарс, ръководител на комисията PEGA, евродепутат от ЕНП

Окончателният отчет съдържа съответни рекомендации за петте страни членки, в които е открита корист с шпионски програмен продукт.

В Унгария и Полша държавните управления са премахнали самостоятелни механизми за надзор. И към двете страни се насочва настойчив апел да възстановят независимостта на правосъдната система.

В Гърция тези цифрови принадлежности са били употребявани за политически и финансови цели. Кипър е упрекнат, че изнася тези технологии в трети страни. Накрая, отчетът на Парламента приканва за заслужено следствие в Испания на 47 случая, при които остават подозрения по отношение на това кой е разрешил внедряването на този шпионски програмен продукт.

Член на Екологичен потенциал, отговарящ за следствията, изяснява, че е бил подложен на напън, с цел да повлияе, забави или даже блокира работата на анкетната комисия.
Но знаете ли какво? Ако в Европейския съюз толерираме това, че публицисти са шпионирани с шпионски програмен продукт, критици на държавното управление, опозиционни политици, само че и членове на ръководещите партии, които по-късно са изнудвани. Ако приемем това, тогава демокрацията е мъртва.
София ин'т Велд, евродепутат, Renew Europe, Нидерландия

Изброените държави-членки имат период до края на годината да се съобразят с новите условия. Ако те не го създадат, Европейският парламент ще изиска възбрана на шпионския програмен продукт.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР