Шпионският скандал около бивши офицери от разузнаването и тяхното сътрудничество

...
Шпионският скандал около бивши офицери от разузнаването и тяхното сътрудничество
Коментари Харесай

В Австрия арестуваха руски агент, замесен в скандала с обвинените за шпионаж българи в Лондон

" Шпионският скандал към някогашни офицери от разузнаването и тяхното съдействие с някогашния член на борда на Wirecard Ян Марсалек (сочен за водач на българите, упрекнати в шпионаж във Великобритания) доближи ново равнище на ескалация. Бивш чиновник за отбрана на конституцията на Австрия Егисто Отт е задържан в петък (29 март) по съмнение в шпионаж, пишат редища австрийски медии, измежду които APA , Falter , Der Standard .

Името на Отт е обвързвано и със следене на българския публицист Христо Грозев.

Според данни на прокуратурата във Виена, наред с други обвинявания, против Отт се води следствие за корист със служебно състояние и скрито разузнаване в ущърб на Австрия.

Както оповестява Der Standard , твърди се, че той е предал наличието на мобилните телефони на висши чиновници на съветски шпиони.

" Шпионският скандал към някогашни офицери от разузнаването и тяхното съдействие с някогашния член на борда на Wirecard Ян Марсалек доближи ново равнище на ескалация. Очевидно огледалното наличие на смарт телефоните на трима (бивши) висши чиновници от Министерството на вътрешните работи е било предадено на съветските секрети служби. Твърди се, че предаването е осъществено през лятото на 2022 година от някогашния парламентарен чиновник Егисто Отт.

Твърди се, че информацията за предаването на наличието на смарт телефона, евентуално на съветската работа за вътрешно разузнаване ФСБ, е пристигнала от Англия преди няколко седмици. Там е разследван някогашният управител на Wirecard Ян Марсалек, за който се твърди, че е сътрудничил на съветските служби повече от десетилетие.

Твърди се, че Марсалек е командвал група български сътрудници, които с изключение на всичко друго са шпионирали за Русия във Англия. Британските следователи са обезпечили голям брой чатове сред Марсалек и неговите подчинени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР