Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие.

...
Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие.
Коментари Харесай

Ген. Решетников със забрана да влиза у нас, Николай Малинов - с обвинение в шпионаж

Шпионският скандал, който разтресе страната точно на 9 септември има развиване. Председателят на придвижване " Русофили " Николай Малинов (на снимката) е с повдигнато обвиняване за шпионаж, а ДАНС е издала възбрана от 10 години на съветския военачалник Леонид Решенитков за влизане на територията на България. Това обяви на специфичен брифинг основният прокурор Сотир Цацаров. 

Обвинението против Малинов е по член 105, алинея 1 от Наказателния кодекс, който гласи:   " Който се сложи в услуга на непозната страна или на непозната организация, с цел да й служи като разузнавач, в случай че не е направил действие по предходния член, се санкционира с отнемане от независимост от пет до петнадесет години. "

Николай Малинов е пуснат под гаранция от 50 хиляди лева и има възбрана да напуща страната. 

По думите на основния прокурор държавното обвиняване и ДАНС са почнали следствие за пране на пари и трансфер на финансови средства, с които две неправителствени организации в Русия са осъществявали въздействие върху българския политически и публичен живот. Сотир Цацаров уточни, че става дума за " Общество двуглав орел " и Руския институт за стратегически проучвания (организацията се управлява от пенсионирания съветски генерал Леонид Решетников). В процеса на следствието, в което е включено и финансовото контраразунаване, службите са стигнали до Николай Малинов.

Според зам.-главния прокурор Иван Гешев Малинов реализира състава на члена за шпионаж тъй като:

" Се е сложил в услуга на две организации, с цел да им служи като разузнавач, като не е направил престъплението по член 104. " т.е не е събирал и предоставял на непозната страна държавна загадка ".

Двете организации, с които е работил шефът на българските " Русофили ", са Общество Двуглав орел " и Руски институт за стратегически проучвания.

Той е приел " против възнаграждение да извършва задания, предоставени му от ръководителите на двете организаци ", считат още обвинителите.

Заплащането идвало както за Малинов и притежаваните от него търговски сдружения, по този начин и за " финансиране на разнообразни мероприятия с влияние върху българската политика ". 

При вчерашните обиски е открита докладна бележка на съветски език относно „ нужната геополитическа преориентация на България "  или това, което ние назоваваме " Проект " България "

Тя съдържала преглед каква е настоящата обстановка и какви ограничения трябва да бъдат взети да се промени насочеността на страната от такава ориентирана към Западния свят към такава - ориентирана към Руската федерация.

Целта е „ Геополитическа преориентация на България на основата на Православието и славянската просвета и традиция ".

Малинов основал 5 съществени посоки:

- активност на неправителствения бранш

- основаване и поддържане на интернет сайтове 

- основаване на личен тв канал.

- основаване на авторитетен изчерпателен център

- основаване на партия, която ще разреши последователно прерастване в електорална мощ.

Следвало също по този начин да се въздейства върху политическия живот у нас „ не очевидно, а по скришен метод “.

За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с Константин Малофеев и Леонид Решетников.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР