Шпионски скандал в Европа - германската полиция задържа британски гражданин,

...
Шпионски скандал в Европа - германската полиция задържа британски гражданин,
Коментари Харесай

Шпионски скандал: Арестуваха британец в Берлин, предавал данни на Москва

Шпионски скандал в Европа - немската полиция задържа английски жител, работил в английското посолство е Берлин, за който се допуска, че е предавал секретни данни на Русия. Арестът е резултат от взаимно следствие на Германия и Англия. Очаква се през днешния ден арестуваният да се бъде изслушан от арбитър.

Дейвид Ес, на 57 години - това е известно за арестувания британец. Според изказването на немските прокурори минимум един път мъжът е предавал документи на съветското разузнаване, като в подмяна е получавал " незнайна " сума пари. Предполага се, че е сътрудничил на Москва от ноември 2020 година. Британското посолство в Берлин е единствено на към 250 метра от задачата на Русия.

Мъжът е арестуван в Потсдам, на към 30 км от Берлин. Претърсени са офисът и жилището му. Бил е нает като локален чиновник в английското посолство. Обикновено този тип личен състав няма дипломатически имунитет и нямат достъп до строго секретна информация.

Според немски медии информацията, която е предадена на Москва, визира битката с тероризма. Предполага се, че претекстът за дейностите на мъжа са били пари. Водеща роля в следствието има Германия, само че английските управляващи оказват нужното подпомагане.

Официална реакция от Москва към момента няма. За коментар са търсени Федералната работа за сигурност и Службата за външно разузнаване. Руското посолство в Берлин също резервира безмълвие. Отношенията на Англия и Германия с Русия през последните години не са гладки. Лондон упреква Москва за отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри през 2018. Преди година в Берлин след хипотетично отравяне с Новичок се лекува най-яркият съветски опозиционер - Алексей Навални. Русия отхвърля да е съпричастна към тези случаи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР