Шпионската дейност в Женева „процъфтява“, след като експулсираните агенти от

...
Шпионската дейност в Женева „процъфтява“, след като експулсираните агенти от
Коментари Харесай

Руската шпионска дейност в Швейцария процъфтява

Шпионската активност в Женева „ процъфтява “, откакто експулсираните сътрудници от прилежащи европейски страни усилват наличието си в неутралната страна, предизвестяват шефове на разследващите служби в Берн, предава Financial Times, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Разсекретен отчет на Швейцарската федерална работа по разузнаване (FIS) оповестен в понеделник демонстрира, че дипломатическият център на страната Женева се е трансформирал в главен европейски център за държавна активност под прикритие, като „ равнищата на шпионаж са високи и непрекъснато се усилват “. Швейцария е изключение измежду страните от Западна Европа и не е изгонила съветски сътрудници или дипломати поради нападението против Украйна. Броят на съветски чиновници на разузнаването в страната е „ изключително огромен “, пишат от основаната в Берн Швейцарската федерална работа по разузнаване.

„ Според наши калкулации има няколко десетки чиновници, които работят в съветски дипломатически и консулски задачи в Женева “. FIS е ръководена от Кристиян Дюси и получава високи оценки за работата си в областта на контра-разузнаването от по-големите европейски страни. В предишното оценки на организацията са показвали, че над една четвърт от съветските дипломати, които работят в Швейцария са сътрудници на разследващите служби. От FIS споделят, че Женева е изключително привлекателна, поради огромния брой интернационалните организации, като Организация на обединените нации, които са основани там. Друго преимущество е близостта с френската граница, която разрешава на задгранични сътрудници да влизат от Швейцария на европейска територия без да бъдат проверявани.

Градът обезпечава „ идеалната оперативна среда “ за шпиони, се споделя още в отчета. От FIS споделят, че „ доста “ от сътрудниците основани в Женева са лица, които са подготвени да вербуват, експлоатират и манипулират цели, които работят в организации представляващи интерес, с цел да придобия сензитивна информация от тях. Всеки подобен сътрудник нормално работи с сред трима и петима източници под прикритие. От швейцарската организация споделят и че „ постоянно “ са засичали и следили рекрутиране на източници от страна на задгранични сътрудници на швейцарска територия.

„ Освен чиновници от разузнаването, подозираме още много източници и поддръжници на непознати разследващи организации, които работят и живеят в Женева и покрайнината. Пенсионирани и (официално) някогашни чиновници на задгранични разследващи организации също са се открили в града и неговите покрайнини със своите фамилии “, се споделя още в отчета. През 2019, изследване на проверяващия уебсайт Bellingcat дефинира Женева като най-вероятният действен хъб на сътрудници от Главно разследващо ръководство (ГРУ), които през 2018 година се пробваха да отровят някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал. Агенти на ГРУ основани в града се свързват и с опити за хакване на вътрешните системи на Организацията за възбрана на химическите оръжия и Световната антидопингова организация.

FIS чака „ усилване на конкуренцията сред суперсилите “, което значи, че шпионската активност на швейцарска земя също ще продължи да се усилва. Русия е една от главните цели на швейцарската организация, тъй като Москва се пробва още веднъж да построи качествата си да събира разследващи данни в Европа. В отговор на нахлуването на украинска територия през февруари, европейските страни общо изгониха стотици съветски сътрудници под прикритие, с което нанесоха сериозен удар по шпионските качества на Москва на запад. Швейцария би трябвало да „ употребява в цялостна степен “ всички законови принадлежности, с които да не разреши на страната да се трансформира в още по-благоприятна среда за съветските сътрудници, предизвестяват от FIS.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР