Шоуто по откриването на Европейска столица на културата мина и

...
Шоуто по откриването на Европейска столица на културата мина и
Коментари Харесай

Върнете ни парите, г-н продуцент

Шоуто по откриването на Европейска столица на културата мина и отпътува дружно с едни 3 милиона от бюджета на самодейността. Зарята беше хубава, както и огненото шоу на фонтаните. За останалото ще се въздържа от коментар от почитание към хората, които се качиха на сцената в мразовитата вечер на 12 януари, с цел да избавят ситуацията.

Не мога да подмина обаче държанието на двама души, които трябваше да са стратезите на събитието и които носят отговорността за крайния резултат - кмета Иван Тотев и немския продуцент Свен Сьорен Байер. Първият пое голям риск, като отстреля целия интелектуален и нравствен капацитет на Пловдив от процеса на сформиране на идейната идея за откриването (както апропо и от целия събитиен календар на ЕСК).

Кметът на Пловдив заложи всичко на една карта

и нае непознат екип, който да разпише философията на шоуто и да го осъществя. Пак кметът настоя то да бъде навън от висока кула в средата на централния пловдивски бул., с цел да се вижда отдалече. Така още със заданието кметът Тотев минира работата на продуцентите. В резултат на откриването получихме всичко друго, само че не и запаметяваща се вечер, която да раздруса града и неговите посетители, като сложи началото на една сполучлива година за локалната, българската и европейска просвета. Шоуто бе цялостна каша от несъвместими едно с друго послания, стилове, реализатори и звучене - нещо като дървено желязо, от което чакаме да потече вода. И най-важното - никой не разбра

къде в него бяха Пловдив и неговите огромни създатели.

Г-н Байер, разбираме, че са ви подложили динена кора през цялото време, че сте имали прекомерно малко време, с цел да опознаете Пловдив, да го усетите, да заживеете с неговия дух, история и еднаквост. Да се докоснете до елементарните хора на Пловдив и неговите интелектуални и духовни титани. Това обаче не ви оневинява. Защото още като се хващахте на хорото, трябваше да сте наясно, че изнесените революции /политически, културни или икономически/ в никакъв случай не водят до нищо положително. Вие очевидно това си можете. От шоуто обаче прекалено много си личеше, че продукцията ви е натрапена на публиката. Може би е хубава във вашите очи, само че не и в тези на множеството хора в Пловдив и България. А въпреки всичко Европейската столица на културата тази година сме ние, а не вашият Берлин.

Така че, господин Байер, върнете ни парите. Защото ние сме жители на най-бедната страна в Европейски Съюз, а 3 млн. за 2 часа са прекалено много за нас. Тук е мястото да сложим един път вечно завършек на една илюзия, подхвърлена недобросъвестно на всеобщия фен.

Брюксел не е дал и пукнато евро за самодейността

Просто нейният смисъл е различен, а не да усвоим още веднъж някой милион от парите на европейските данъкоплатци. Всички средства за наема на кулата, монтажа и демонтажа, продуцентските и креативен възнаграждения, шаловете, одеялата и така нататък са си наши - от бюджетите на Пловдив и България. Градът чака от самодейността принадена стойност в локалната стопанска система. Вместо това нашите пари поеха в сметките на господин Байер и компания. Така ще е и с множеството маргинални планове на стотици непознати създатели, поради които, вярвайте ми, непознатите туристи няма да дойдат в Пловдив. Както не стана и за откриващия уикенд. Макар да беше шумно и помпозно, откриването не сполучи да докара тук десетки хиляди посетители от близки и далечни страни. Питайте дребния бизнес с какъв брой скочиха оборотите му в събота и неделя и ще се уверите, че изхарченото е повече от събраното.

В тази връзка някой би трябвало да изиска сметка от кмета за какво трябваше да потрошим милиони за двучасово шоу със противоречиво качество и послания, вместо да дадем началото с красива и вълнуваща в действителност наша продукция. А с останалите пари да построим най-малко една нова зала за просвета, от каквато градът в действителност има потребност.

А за потрошените пари народът от дълго време го е споделил - не е вманиачен този, който яде баницата, а оня, който му я дава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР