Шоуто на Teenage Engineering Диванът с логото на COLETTE Публикацията

...
Шоуто на Teenage Engineering Диванът с логото на COLETTE Публикацията
Коментари Харесай

Дни на демократичен дизайн

Шоуто на Teenage Engineering

Диванът с логото на COLETTE

Публикацията е част от платеното наличие в Капитал Light.

За трета подред година ИКЕА събира публицисти от целия свят за своето значимо събитие Democratic Design Days в дребното непретенциозно шведско селце и централа на мебелния водач Елмхулт. Демократичният дизайн, в чест на който сме поканени " посред нищото ", както си разрешават да се майтапят домакините, е пояснен неведнъж от неговия неотклонен просветител и дизайн визионер на марката Маркус Енгман по този начин: " Отлична форма, функционалност, качество, резистентност и досегаемост (ниска цена). " Всеки предмет на ИКЕА въплъщава петте съставки - от най-евтината пластмасова лейка до награденото с Red Dot 2016 бюро LISABО.

" Отлична форма, функционалност, качество, резистентност и досегаемост (ниска цена). "

Медийното събитие е малко (само ден и половина), плътно и стремително наситено с информация, тъй че да накара прекосилите океани от Азия, Америка и Австралия да изпитат високо задоволство от поднесеното наличие. Организаторите доближават нови равнища на впечатляваща стратегия и продуциране на сцена по учебник за едно превъзходно и запаметяващо се шоу. Подиумът е удивителен, фотогеничен и въртящ заставки от визии, видео, светлини и даже включвания онлайн от базата на НАСА в Калифорнийската пустиня.

Пътеводителите през шоуто – Маркус Енгман и Париса Амири (атрактивна шведска ТВ водеща), са прелестно отрепетирали всичко, а дизайнерите, канени на сцена един след различен, са мечтаните референции в своите сфери – от архитектура и продуктов дизайн, през мода до музика. Журналистите са посрещнати с блестяща интерпретация на известната чанта FRAKTA, заплетена от рециклиран материали в Египет и по дизайн на Reform. В нея намираме книга с 12 истории, които стилно и премерено показват концепцията за либерален дизайн. Примерите са пъстри – основаването на стол от рециклирани материали (в колаборация с известното шведско студио Form Us With Love), потреблението на възобновими естествени източници, усъвършенствания в сглобките, крушение в опитите и други.

От кухнята

След края на шоуто има и още – разходки из самите сбирки, персонални диалози с някои от звездите и транспортиране до тучната зелена поляна с хамбар, дълги маси с бели покривки, полски цветя и най-хубавото от северната кухня. Денят завършва късно с лек дъжд и чувството за главозамайващо ентусиазъм, приповдигнато от вярата за един по-добър и логичен свят.

Необходимостта от всичко това? ИКЕА повече от лесни за сглобяване плоскости и олекотен заряд, повече от синьо-жълти халета с еднообразно подредени лавици и повече от успокоителен бюджетен избор за обзавеждане. За уредниците дните на демократичния дизайн са мотив да разкрият част от подмолните вълшебства на ИКЕА със своите фантазии, протести, геройства, откривателства, налудничави подходи и от време на време провали. Да покажат голямото любознание, движещо процеса им на работа, забавните лица, които работят за тях, мащабите на инвестицията и залозите. Потребителите рядко стигат до историите " от кухнята ". Как да вземем за пример се ползват едни от най-строгите регулации за произвеждане, запазване на околна среда, обективна търговия и условия на труд. Или по какъв начин се поддържат мрежи от съдействия със международни организации и образователни институции за новаторски подходи при прототипиране и софтуерна успеваемост. Или за напъните в обществени дела (техният краткотраен дом - заслон за бежанци и региони, наранени от бедствия завоюва влиятелната премия Дизайн на годината за 2016) през работа с малцинствени и етнически общности и уязвими обществени групи (IKEA Social Entrepreneur Initiative).

Разговор с Том Диксън

Изброеното дотук е ловко форматирано в няколко впечатляващи с съобразителност, хубав тип и присъщ дизайн сбирки, които се настаняват в магазините на ИКЕА в лимитиран тираж още тази есен. Бърз обзор на част от тях по-долу:

От разстояние златният зъб и пепитеният отбор, в който Том Диксън излиза на сцената, са съвсем незабележими. В диалог от близко излиза наяве отношението на сдържания и студен британец към работния развой с ИКЕА и резултатът – сбирката DELAKTIG (която апропо потегля от провокация на Диксън към ИКЕА да проектира ковчег за всеобщо производство). Философията му за софтуерна успеваемост и стилна интерпретация на сглобки и заварки с чувство за първокласна неучтивост тук се показва в изчистени, удобни, постоянни и елементарно приспособими мебели с отворен код. DELAKTIG се нарежда като платформа за сядане, която може да се надгражда, трансформира или преформатира в разнообразни функционалности. Кога: февруари 2018 година

Отсъствието на датчаните Мете и Ролф Хей от събитието в Елмхулт им е простено, незабавно след първи поглед и досег с резултатите от тяхната колаборация с ИКЕА. YPPERLIG e разумна трактовка на философията на HAY - скандинавски дизайн, съвършени форми и изчистен северен жанр до последния подробност. Кога: октомври 2017; гама: мебели, осветителни тела, аксесоари и текстил.

Холандският дизайнер Пийт Хайн Ейк се забавлява като дете, когато въодушевено и с усмивка изяснява по какъв начин е съумял да разчупи матрицата на всеобщото произвеждане на ИКЕА и да реализира предмети, които са в стотици бройки, само че наподобяват толкоз неповторими и самобитни като че ли са правени ръчно. INDUSTRIELL се чака да обърка монотонността по рафтовете на мебелния колос със своите умишлени дефекти, приложени в устойчиви мебели (столът употребява 100% от вложената в него дървесина), разкривени керамични съдове, ленени кърпи с неравни линии и други напролет на 2018 година

От сбирката YPPERLIG на HAY

Долните съдействия бяха единствено загатнати и се чака да са налични от 2019 година

Курирана сбирка от COLETTE И DARCEL DISAPPOINTS - наличието на диван с логото на COLETTE и разхождащата се с усмивка и френска безгрижност основателка на парижкия концептуален бутик Сара Анделман бяха измежду приятните изненади на събитието.

Сред най-ярките появи на сцената бе оповестяването на колаборацията с NASA & Lund University В директно включване от симулатора за живот на Марс в Калифорнийската пустиня екип на ИКЕА се приготвяше да влезе и стартира работа по любопитна сбирка с фокус търсенето на отговори какво е нужно за тригодишно пътешестване до Марс, кое прави дома дом, даже той да е там, и по какъв начин изводите от изследването ще се приложат за домашни условия на Земята.

Обявяване на колаборацията с NASA & Lund University

Под бурни овации на сцената излезе и създателят на стилния бранд Off-White Вирджил Аблоу. Неговото изследване на навиците на младежи по света в техния първи независим дом ще послужи като база за пробната сбирка с мебели и аксесоари.

Марката за висок клас парфюми Byredo е поканена да работи над " незабележим дизайн " за ухания в дома. Очакваме доста и сигурно не под формата на свещ или дифузер.

Шоуто в Елмхулт приключва с музикален пърформанс на четиримата създатели на Teenage Engineering, облечени в бели гащеризони. Дизайнерите на електронни принадлежности към този момент работят над сбирката FREKVENS, която обръща внимание на музиката в дома, предметите за занимателно празненство и непринудено събиране с другари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР