Шоуменът Слави Трифонов стресна политиците. Горещата новина, че Дългия този

...
Шоуменът Слави Трифонов стресна политиците. Горещата новина, че Дългия този
Коментари Харесай

Слави Трифонов стресна политиците

Шоуменът Слави Трифонов стресна политиците. Горещата вест, че Дългия този път сигурно се е запътил да влиза в политиката и даже се кани да се опитва за президент, разбуни партийците и депутатите от всички цветове, които таман излязоха във почивка. Темата пламна в жегата из политическите централи, написа " Всеки ден ". От ръководещата партия ГЕРБ не считат, че има какво да се разяснява, и са безапелационни: в случай че Слави Трифонов желае да е политик, да заповяда на избори. Това от дълго време отсече и водачът и министър председател Бойко Борисов и остава позиция на партията при всеки опит на водещия на „ Шоуто на Слави " да стане част от политическата класа у нас.

Опитите му са дългогодишни - почти преди избори. Особено мощният напор на Трифонов беше през 2011 година, когато в личното си предаване разгласи, че издига Меглена Кунева за президент. Той употребява датата 2 юни, с цел да стартира кандидатурата ѝ. Тогава в шоуто оповестиха, че достиженията на досегашните президенти са били: Петър Младенов - да дойдат танковете, Желю Желев - с акцент и да си пресипва „ бело винце от чашата на дамата ", Петър Стоянов - с ченгесарските номера по време на предизборна акция, а Георги Първанов - със стрелбата по необичаен козел. А Кунева я лансираха като „ достойния президент ".

„ Сега Слави Трифонов залага на карта със личния си лик на нея. Поне това демонстрират първичните му опипвания на почвата ", разяснява някогашен седесар, работил с шоумена по време на акциите на сините. Според него Трифонов надали подхваща по-твърд ход, без към този момент да е сондирал отзиви с политически сили. Той напомня, че да вземем за пример от Реформаторския блок, където е и самата Кунева, много постоянно гостуват в шоуто: „ И Радан Кънев, и Божидар Лукарски, и някогашният водач на Съюз на демократичните сили Мартин Димитров - в качеството му дори и на експерт по Гърция ".

Според политически анализатори Дългия неслучайно стартира този път офанзивата на вълната на референдума. „ На фона на инициираното от президента Росен Плевнелиев всенародно допитване, което е пред неуспех поради не добре дефинирани въпроси, Слави разгласи акция за референдум със 7 въпроса „ право в десетката " за промяна на изборната система - доста по-радикална от тази, която Народното събрание отхвърли преди седмица ", считат политическите наблюдаващи.

Трифонов упорства и за наложително, и за мажоритарно, и за електронно гласоподаване, само че също по този начин и за двойно понижаване на броя на депутатите, както и за понижаване на партийните дотации с пъти и за директен избор на магистрати и полицейски шефове от жителите. От ефира на предаването си той съобщи, че има щабове в цялата страна, които към този момент са в бойна подготвеност за допитването.

„ На фона на една огромна акция за референдум, а още повече, в случай че се случи, е повече от евентуално Слави след това да се опитва и за президент ", разясняват от през вчерашния ден съвсем като факт из партийните централи.

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Мерджанов бе безапелационен, че би трябвало съществено отношение към всеки политически план. „ Слави е обаятелна персона, дал е прекалено много за българското културно пространство. А за присъединяване в политиката - думата имат жителите. Ако е определен, то няма значение по какъв начин на някого му звучи „ Слави - президент! ".

„ А и Слави Трифонов има повече качества от някои приятели. Дори и от Радан Кънев. Предпочитам българският президент или българският политик да се изрича от България, а не, като замине в Съединени американски щати ", жегна Мерджанов водача на ДСБ и началник на депутатите от Реформаторския блок.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пък напомни, че Трифонов от дълго време има настроения за влизане в политиката - поддържаше мажоритарна кандидатура за кмет на Варна, след това застана зад Меглена Кунева за президент.

„ И в този момент може би е решил към този момент персонално да се опитва. Чрез шоуто най-много, несъмнено, от което в действителност има известност. Нещо като промоции ще си прави ", разяснява водачът на Вътрешна македонска революционна организация. Според него обаче е по-малко евентуално Слави да се кандидатира персонално за президент. По-скоро, в случай че тези избори са му задачата, даже да е изкушен от персонална кандидатура, щял отново да застане зад някого.

„ Но пък, въпреки това, сме виждали през годините какви ли не кандидатури за президент ", акцентира Каракачанов. Войводата съвсем даде съвет на Трифонов, че влизането в политиката би могло по-сигурно да се случи през парламентарни избори. Още повече че шоуменът може да разчита на известността си и с поддръжка към себе си „ да вземе едни 4-5-6, даже и 10% ". Докато за президент - при директния мажоритарен избор, ще му трябват доста повече.

Зам.-шефът на Народното събрание от БДЦ Явор Хайтов съобщи: „ Още от 1990 година, когато станах земеделец, съм за това - за независимост на избора. Така че и Слави Трифонов в политиката, даже президент, е демократична възможност. Заставане с лицето си - без секрети, без подмолни игри, почтено, демократично ".

Според депутата това е вярното, да се каже - аз желая, аз мога, аз давам обещание. „ Има мандатност, в случай че не се оправя - до там е, всичко завършва ", отсече Хайтов. Но счита, че Слави е обичан и харесван. Нямало различен, който за 7-8 часа да продаде няколко хиляди билета за концерта си. Както и да има куража да го направи на Националния стадион „ Васил Левски ".

Мария Календерска от ББЦ, която ще е и претендент за кмет на София от партията на Николай Бареков, съобщи преди дни, че изяло поддържа самодейността на Слави Трифонов за референдум за цялостна смяна на политическата система в България.

Зам.-шефът на ПГ на Реформаторския блок Борислав Великов пък сподели, че би коментирал влизането на Трифонов в политиката единствено откакто се запознае с неговата платформа, хрумвания и визии.

Политологът и някогашен червен народен представител Татяна Буруджиева е скептична към влизането на Слави Трифонов в политиката и негов възможен опит да щурмува „ Дондуков " 2. „ Все още не сме Америка, където шоумени стават президенти, и не мисля, че скоро ще станем ", разяснява Буруджиева.

Тя напомни, че в предишното е имало хора от артистичните среди като Стефан Данаилов, който бе кандидат-вицепрезидент на Ивайло Калфин, двойката Иван Кулеков и Христо Бойчев, Светльо Витков. При Данаилов нещата бяха малко по-различни, тъй като той беше партийна кандидатура и зад него имаше мобилизирана партия, а при останалите бе просто опит да трансформират статуквото, е мнението на политолога.

Това, че някой шоумен е разпознаван като човек, не значи, че той може да бъде политик, разяснява още Буруджиева. Според нея постоянно сходни хора пробват да влязат в политиката, тъй като са се ядосали и желаят нещо да трансформират в страната. „ Скептична съм към вероятно влизане на Слави Трифонов в политиката, тъй като колкото и странни разбирания да демонстрират гласоподавателите, нормално е различен типажът, който търсят по време на избори. Емоционалните хора, хората, които взимат крайни решения и които се втурват в благородни дела, не са персони, които могат да победят в политиката. Те могат да съберат гласове, само че това е по-скоро отношение към тях на почитатели, а не на гласоподаватели ", изясни специалистът.

„ В политиката се изисква да можеш да взимаш различен вид решения, не просто прочувствени. В политиката се изисква професионална подготовка и това, че българските политици са лишени от нея, изкушава хора от други сфери да се пробват. Но пребиваването им там е малко, въпреки и не трагично ", заключи Татяна Буруджиева.

Математикът и прочут познавач по изборите проф. Михаил Константинов разяснява, че България е свободна страна и всеки е свободен да прави каквото пожелае в границите на закона. „ Ако един човек дава отговор на изискванията да бъде повдигнат за президент, няма никакъв проблем да го направи - добави той.- Иначе господин Трифонов е един съумял предприемач, в случай че желае, дано се опитва ", бе сбит професорът и не пожела да разяснява повече личността на шоумена. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР