Шотландският премиер Никола Стърджън днес не изключи възможността за нов

...
Шотландският премиер Никола Стърджън днес не изключи възможността за нов
Коментари Харесай

2021-ва може да донесе на Шотландия нов референдум за независимост


Шотландският министър председател Никола Стърджън през днешния ден не изключи опцията за нов референдум за самостоятелност следващата година, заявявайки, че би желала жителите да гласоподават при започване на мандата на новия парламент през есента на 2021 година , оповестяват английските медии, съобщи БГНЕС.

Според задгранични организации шотландците не са желали самостоятелност на референдум а през 2014 година, само че Брекзит и методът, по който английското държавно управление се бори с ковид а, са подкрепили силите в интерес на отцепването от Англия.

Предварителните социологически изследвания в този момент демонстрират, че множеството шотландци поддържат самостоятелност та.

Изборите в Шотландия би трябвало да се проведат през май, а Шотландската национална партия (ШНП) на министър-председателя ще организира акция за продобиване на място на различен референдум за самостоятелност.

„ Искам да вземем решение за самостоятелност та при започване на новия парламентарен мандат. Не отхвърлям нищо, не подсигурявам нищо, само че е допустимо гласуването да се организира през есента на 2021 година “, сподели Стърджън.

Според нея “е ясно, че заради всички аргументи, посочени от Шотландия , тя ще има самостоятелност , с цел да може да направи свое лично бъдеще и ще бъде по-добра за всички шотландци ”.

„ Мисля, че е в действителност значимо да разполагаме с всички благоприятни условия, до момента в който се възвръщаме от ковид а и силата да го създадем по верния метод, и страна, което възвръщаме, е нещо, което множеството шотландци желаят да видят, а не облика на Борис Джонсън и неговите брекзитъри ”, сподели Стърджън.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън съобщи, че референдум ът през 2014 година, на който шотландците гласоподават 55:45 срещу самостоятелност та, е решителен и че това събитие е „ едно за потомство “ и затова това решение би трябвало да бъде спазено. Администрацията на Джонсън има вяра, че не би трябвало да има нов референдум в близко бъдеще.

При гласуването за Брекзит в Обединеното кралство резултатът беше 52:48 в поддръжка на напускането на Европейски Съюз, само че шотландците бяха основно за оставането в Съюза.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР