Шотландският (галски) език може до 10 години да влезе в

...
Шотландският (галски) език може до 10 години да влезе в
Коментари Харесай

Шотландският език може да изчезне

Шотландският (галски) език може до 10 години да влезе в листата на мъртвите езици, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения, настояват английски учени от Университета „ Хайлендс “ в Шотландия. Това заяви „ The Guardian “, представен от БГНЕС.

" Намираме се в обстановка, когато връзките сред жителите, говорещи на всекидневен език (галски), последователно са в спад. Общността на хората, които употребяват този език, се разпада и тези, които са виновни за поддържането на галския език, би трябвало да намерят метод за решение на този проблем.

Запазването на актуалната обстановка (по отношение на езика) би могло да сътвори още по-голяма рецесия “, сподели професорът от университета Конхур О`Гилиган.

Учените означават, че сега има единствено 11 000 души, които употребяват галски език непрекъснато.

Изчислено е, че до 1980 година над 80% от популацията на Външните хибриди (северозападно от Шотландия) приказва галски, само че до 2021 година се чака броят на ползвателите му да намалее до съвсем 45%. Според специалисти тази обстановка слага езика на ръба на изгубване.

Учените означават също, че младежите в района все по-малко се интересуват от родния си език, който последователно напуща всекидневието на шотландците. Между 1981 и 2011 година броят на хората от 3 до 17 години, които приказват галски, е намалял с 3 000 души. През 2011 година по-малко от 2 000 малолетни са говорели на езика на своите предшественици.

Прочети още: https://www.actualno.com/sciencelogy/shotlandskijat-ezik-moje-da-izchezne-do-10-godini-news_1477938.html
© Actualno.com
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР