Шотландските националисти ще търсят сформиране на прогресивен съюз с опозиционната

Шотландските националисти ще търсят сформиране на прогресивен съюз с опозиционната ...

Стърджън намекна за коалиция на шотландските националисти с лейбъристите.

Шотландските националисти ще търсят сформиране на "прогресивен съюз" с опозиционната Лейбъристка партия, ако на изборите през следващия месец никой не спечели мнозинство, но партията иска в замяна втори референдум за независимост.

Това заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън, цитирана от "Ройтерс".

Великобритания ще гласува на предсрочни избори на 12 декември. Социологическите проучвания показват, че управляващите консерватори водят с около 10% на лейбъристите.

В Шотландия Шотландската национална партия има 35 от 59 депутати, като някои социологически изследвания показват, че ще спечелят още повече места.

"Ако има висящ парламент...депутатите от Шотландската национална партия ще търсят сформиране на прогресивен съюз за изваждане на торите от правителството", обяви Стърджън на събитие в Единбург, което поставя начало на предизборната кампания на шотландските националисти.

"Шотландската национална партия няма да подкрепи партии, които не признават основния принцип на правото на народа на Шотландия да избере бъдещето си", добави тя.

На референдум през 2014 г. повечето шотландци гласуваха против отделяне от Великобритания, но пък подкрепиха оставане в ЕС на плебисцита през 2016 г., което се използва от Шотландската национална партия за набиране на подкрепа за втори референдум за независимост.

Лейбъристката партия не изключва втори референдум за независимост на Шотландия и днес Стърджън каза, че лейбъристите се доближават до позицията й.

"Позицията на лейбъристите, мисля, че се насочва в правилната посока", смята Стърджън.

Междувременно медии съобщават, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин ще участват на дебат на 6 декември по Би Би Си. Дебатът ще се проведе в Саутхямптън. Друг дебат е планиран за 29 ноември, на който ще участват седем топ британски политици от различни партии. /news.bg

Източник: dnesplus.bg