Шотландски съд отхвърли вчера искането за издаване на разпореждане, което

...
Шотландски съд отхвърли вчера искането за издаване на разпореждане, което
Коментари Харесай

Съд отхвърли искане за заповед, принуждаваща Джонсън да търси отлагане на Брекзит

Шотландски съд отхвърли през вчерашния ден настояването за издаване на предписание, което да принуди английския министър-председател Борис Джонсън да търси отсрочване на Брекзит, в случай че не реализира съглашение с Европейския съюз до 19 октомври, съобщи " Ройтерс ".

Джонсън дава обещание, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври и че няма да желае в допълнение отсрочване.

Миналия месец обаче Народното събрание одобри закон, който изисква министър председателят да изиска отсрочване, ако не успее да реализира договорка до 19 октомври, в случай че депутатите не одобрят овакантяване без съглашение.

Джонсън споделя, че ще съблюдава закона, само че в същото време се придържа към обещанието си да изведе Англия от Европейски Съюз до 31 октомври, без да изясни очевидното несъгласие.

Противници на Брекзит желаеха първоинстанционната палата на висшия цивилен съд в Шотландия да издаде предписание, принуждаващо Джонсън да се съобрази със закона. Искането обаче беше отхвърлено. Съдията по делото сподели, че уверенията, предоставени от основния държавен юридически консултант в Шотландия, значат, че това не е належащо.

" Правителството приема, че при осъществяването на своята политика би трябвало да се преценява със закона от 2019 година След като това е ясно декларираната позиция на държавното управление пред съда, няма потребност да се постановяват насилствени разпоредби против него или против министър-председателя ", съобщи съдията.

Един от вносителите на настояването сподели, че решението ще бъде обжалвано през днешния ден пред апелативната палата на съда. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (744)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР