Шотландски биолози установиха, че сивите тюлени могат да образуват думи

...
Шотландски биолози установиха, че сивите тюлени могат да образуват думи
Коментари Харесай

Тюлените могат да имитират човешката реч и песни

Шотландски биолози откриха, че сивите тюлени могат да образуват думи и да пеят като хората, заяви Прес асосиейшън.

Три дресирани тюлена имитират човешки звуци и тонове от песни, в това число уводната мелодия от "Междузвездни войни " и "Twinkle Twinkle Little Star ". Това демонстрира, че те могат да възпроизведат човешка тирада, само че е обособен въпрос дали биха могли да схванат смисъла.

През 80-те години на предишния век беше обявено за тюлен от аквариума в Бостън, който повтаря изречения като "как сте ". Това обаче не значи, че тези животни могат да се научат да приказват като хората.

Специалистите от Института по океаните в университета Сейнт Андрюс са работили с три сиви тюлена още от раждането им, като са ги упражнявали да копират нови звуци - първо присъщи за тях, а по-късно - за човешката тирада. Животните съумели да възпроизведат човешки гласни. Първоначално това е ставало със стотици опити, само че един път научени, тюлените се справяли с нов тон от първи опит.

Резултатите от проучването демонстрират, че вокализациите на тюлените са доста гъвкави.

Единият от тюлените - Зола, е доста добър във възпроизвеждането на мелодии. Той може да изпее до 10 ноти от "Twinkle Twinkle Little Star ".

Тъй като тюленчетата се отделят от майките си на втората или третата седмица, могат да бъдат употребявани за проучване на речеви разстройства и експериментиране на разнообразни способи за по-бавно учещите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР