Шотландската Еленова Хрътка, известна още като Дирхаунд, е най-едрият представител

...
Шотландската Еленова Хрътка, известна още като Дирхаунд, е най-едрият представител
Коментари Харесай

Шотландска Еленова Хрътка

Шотландската Еленова Хрътка, известна още като Дирхаунд, е най-едрият представител на шотландските породи. На външен тип Шотландската Еленова Хрътка наподобява извънредно доста на Ирландския Вълкодав.

История на Шотландска Еленова Хрътка

Породата Шотландска Еленова Хрътка е употребена от епохи за лов на едри животни, като при лова с кучетата от тази порода не са се употребявали оръжия. Шотландската Еленова Хрътка може да настигне дивеча и да го убие сама. Шотландска Еленова Хрътка се е употребила най-вече за лов на елени. Тази порода е била известна в Шотландия още отпреди 1000 години. Лидерите на шотландските кланове си оспорвали правото единствено те да имат Шотландски Еленови Хрътки, по тази причина постоянно се случвало да атакуван прилежащия клан и да избият всички кучета от тази порода. Постепенно броят на кучетата от породата Шотландска Еленова Хрътка почнал да понижава.

През 1600 година било наложително за всеки благородник да има Шотландска Еленова Хрътка, в случай че желае да върви на лов с краля. През 1769 година кучетата от тази порода били на изгубване. През 1825 година лод Дънкан Макнийл почнал да работи по възобновяване на породата и Шотландската Еленова Хрътка още веднъж била на върха на славата си. Шотландските Еленови Хрътки били оценени доста високо. Ако благородник бил осъждан на гибел, той можел да я избегне, в случай че подари на краля своите Шотландски Еленови Хрътки. През 1892 година породата била публично приета и станала известна в целия свят. Едва тогава селекционерите почнали да работят по възстановяване на качествата на породата и бил признат формалният ѝ стандарт. През 1974 година в Съединени американски щати бил учреден клуб на притежателите на Ирландски Вълкодави и Шотландски Еленови Хрътки.

Стандарт на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландската Еленова Хрътка се разграничава от Ирландския Вълкодав по това, че е малко по-лека и по-стройна от него. Мъжките представители на породата са по-едри от женските, растежът им стартира от 76 сантиметра и може да доближи доста повече. Мъжкарите тежат до 50 кг. Женските Шотландски Еленови Хрътки са високи най-малко 71 сантиметра и тежестта им е към 43 кг. Тялото на Шотландска Еленова Хрътка е издължено и с добре развита мускулатура. Крайниците са издължени и доста мускулести. Муцуната на Шотландска Еленова Хрътка е издължена и се стеснява леко към носа. Опашката на кучетата от тази порода е дълга и тънка, виси надолу или е леко извита.

 Шотландска Еленова Хрътка

Опашката в никакъв случай не би трябвало да се подвига по-високо от линията на гръбнака. Козината на кучетата от породата Шотландска Еленова Хрътка е твърда на пипане и относително дълга. Козината на главата, корема и гърдите е малко по-мека, в сравнение с козината на останалите места по тялото и крайниците. Колкото е по-груба козината на Шотландска Еленова Хрътка, толкоз по-високо се цени това. Най-разпространените цветове на козината на Шотландска Еленова Хрътка са песъчлив, сив и кафяв. Допустимо е Шотландската Еленова Хрътка да е с тигрова багра. Червено-кафявият цвят се прави оценка доста високо, изключително в случай че муцуната и ушите са черни, защото това е бил цветът на козината на кучетата от развъдника на лорд Дънкан Макнийл.

Грижи за Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка има потребност най-много от опция да тича, тъй като това е доста значимо за положителното ѝ здраве. Перфектен вид за кучетата от тази порода е да живеят на двор, с цел да могат непрекъснато да са в придвижване. Ако отглеждате Шотландска Еленова Хрътка в апартамент, би трябвало да ѝ осигурите най-малко по два часа разходки два пъти на ден, както и опция да тича на воля, с цел да изразходва големия си ресурс от сила. Трябва да имате поради, че Шотландската Еленова Хрътка доста мъчно понася жегата, по тази причина тя не трябва да се извежда в горещите дни, а в случай че живее на двор, би трябвало да има сенчесто място, където да се крие от слънчевите лъчи.

Шотландската Еленова Хрътка би трябвало да бъде извеждана с мотив, с цел да не се отдалечи, до момента в който се пробва да хване някое дребно животинче. Тя не се замисля за нищо, когато преследва плячка, и може да излезе на многолюден път с коли, без даже да ги забележи. Когато тича без мотив, Шотландската Еленова Хрътка би трябвало да е надалеч от оживени пътища и по опция да тича в оградено пространство.

Редовно би трябвало да се ревизират ушите и очите на Шотландска Еленова Хрътка, с цел да се избегнат затруднения от инфекции.

Обучение на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка се поддава доста елементарно на образование и бързо запомня командите. Тя постоянно ги извършва на драго сърце. Лесно можете да накарате Шотландска Еленова Хрътка още от ранна възраст да демонстрира интерес към образованието, като вкарате детайли, свързани с лова. Шотландската Еленова Хрътка елементарно ще се отегчи, в случай че дълго време я обучавате единствено на една и съща команда, по тази причина би трябвало да разнообразявате образованието с нови команди, само че и да не прекалявате и да затрудните любимеца си прекомерно доста.

Хранене на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка няма особени искания към храната. Тя може да се храни както с консерви или суха храна, по този начин и с натурални артикули. Ако храните Шотландска Еленова Хрътка с натурални артикули, е добре да ѝ давате месо, което е било напълно леко обработено термично. Добре е то да е смляно или нарязано на дребно. Препоръчва се да храните Шотландска Еленова Хрътка с пилешко, агнешко, заешко, дивеч и да избягвате изцяло свинското месо, защото е прекомерно тлъсто за кучетата от тази порода. Субпродуктите също са подобаващи като добавка към менюто на Шотландска Еленова Хрътка, откакто са минали термична обработка.

 Порода Шотландска Еленова Хрътка

Можете да давате на Шотландска Еленова Хрътка извара, яйца, кисело мляко, сварен ориз, попарени овесени ядки, сурови и сварени зеленчуци, разнообразни типове плодове, сварена и обезкостена морска риба. Добре е да давате на Шотландска Еленова Хрътка витамини и минерали, които са значими за здравето ѝ, а тя не може да си ги набира от храната. Не се предлага да давате на Шотландска Еленова Хрътка пилешки тръбни кокали, тъй като могат да раздерат червата ѝ. Но е добре да ѝ давате понякога едри телешки кокали, защото тя има потребност от тях. Не се дават шоколад и захарни произведения на Шотландска Еленова Хрътка, както и тестени и макаронени произведения, пикантни и солени храни, пушени меса и пушена риба, прекомерно студена и прекомерно гореща храна.

Заболявания на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка е извънредно крепко животно. Тя не страда от съвсем никакви здравословни проблеми, с изключение на от отичане на стомаха и сърдечни болести. Ако обаче се храни вярно, подуването на стомаха може да бъде избегнато. Не би трябвало да се позволява на Шотландска Еленова Хрътка да се движи интензивно, откакто се е нахранила щедро, с цел да не се получат затруднения като приплъзване и отичане на стомаха.

Любопитни обстоятелства за Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка е със спокоен темперамент и доста добре се схваща с деца, към които демонстрира грижовни усеща. С възрастта Шотландската Еленова Хрътка става доста мързелива, в случай че ѝ липсват задоволително физически извършения. Тогава тя може да напълнее, което сигурно ще се отрази на здравословното ѝ положение.

Шотландска Еленова Хрътка може да тича с огромна скорост и да я поддържа в продължение на няколко километра. Затова преди време шотландците са кръстили хрътката еленова, защото тя можела да настигне препускащ елен и да го захапе в придвижване.

За Шотландска Еленова Хрътка експанзията и недоверието са нещо изцяло непознато. Кучетата от тази порода постоянно са в положително въодушевление, от време на време може просто да наподобяват замислени, само че в действителност просто си мързелуват в компанията на стопанина си. Те постоянно са подготвени да играят със стопанина си, само че усещат настроението му и в случай че той не е подготвен за игри, могат просто да си лежат наоколо до него.

Недостатъци на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка не би трябвало да се оставя с прекомерно дребни деца, защото заради огромните си габарити може да нарани хлапетата, без да желае това. Сред минусите на Шотландската Еленова Хрътка е това, че е прекомерно доверчива. Тя не е подобаваща за надзирател и елементарно може да бъде отведена от други хора, защото се сприятелява с всеки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР