Шотландия трябва да организира през 2020 г. референдум за независимост

...
Шотландия трябва да организира през 2020 г. референдум за независимост
Коментари Харесай

Шотландия иска независимост

Шотландия би трябвало да провежда през 2020 година референдум за самостоятелност и скоро ще изиска от Лондон да организира такова общонародно допитване. Това съобщи през днешния ден ръководителката на Шотландската национална партия Никола Стърджън, съобщи " Ройтерс ". Стърджън е и първи министър (регионален премиер) на Шотландия.

" Нашата работа е да реализираме самостоятелност. Призовавам референдумът да бъде създаден следващата година. Ние се приготвяме ", сподели Стърджън на конференция в Абърдийн на партията, която е главната политическа мощ в Шотландия. " До края на тази година ще желая да ни бъдат делегирани съответните пълномощия, които да слагат отвън всякакво подозрение законността на референдума ", добави тя.

През 2014 година шотландците отхвърлиха на референдум концепцията за самостоятелност от Обединеното кралство, само че ШНП споделя, че гласуването през 2016 година за Брекзит трансформира обстановката. Тогава Шотландия се разгласи са оставане в Европейски Съюз. По закон, с цел да бъде референдумът легален, Шотландия би трябвало да получи позволение за вота от английското държавно управление. Премиерът Борис Джонсън е казвал, че ще е " тотално неправилно " да се провежда втори референдум за самостоятелност на Шотландия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР