Шотландия стана в първата държава в света, която направи продуктите,

...
Шотландия стана в първата държава в света, която направи продуктите,
Коментари Харесай

Шотландия направи безплатни дамските превръзки и тампони

Шотландия стана в първата страна в света, която направи продуктите, нужни на дамите при менструация, безвъзмездни за всички, заяви ББС.

Членовете на шотландския парламент единомислещо утвърдиха законопроекта за гратис даване на такива артикули. Схемата би трябвало да проработи до две години.

Всъщност с приемането на закона Шотландия продължава към този момент подхванатите стъпки в посока справяне с така наречен менструална беднотия.

Страната беше първата в света, която направи свободно налични дамските превръзки, тампони и други артикули в учебните заведения, колежите и университетите. Шотландското държавно управление поддържа тази самодейност с 5.2 млн. паунда годишно, а настрана 500 хиляди паунда се дават на благотворителна организация за доставка на безвъзмездни артикули за менструация на семействата с ниски приходи. Други 4 млн. паунда се отпускат на общините за обезпечаване на дамски превръзки и тампони в публични места, а 50 хиляди лири се дават на спортни клубове със същата цел. Множество кръчми и заведения за хранене в страната също обезпечават на благосклонност такива артикули свободно в тоалетните си.

Сега гласуваният законопроект е импортиран от лейбъристката Моника Ленън. Тя води акция за преустановяване на казуса с обезпечаване на нужните артикули от 2016 година насам.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР