Шотландия обяви, че висшето образование в страната за студенти от

...
Шотландия обяви, че висшето образование в страната за студенти от
Коментари Харесай

Образованието за студенти от ЕС в Шотландия остава безплатно поне до 2020 г.

Шотландия разгласи, че висшето обучение в страната за студенти от Европейския съюз остава гратис най-малко до 2020 година По този метод всички студенти, които се запишат до образователната 2019-2020 година, ще следват гратис през целия си интервал на образование, без значение от Брекзит.Предстоят диспути дали висшето обучение да остане гратис и след 2020 година
От 2010 насам Шотландия поема напълно таксите на всички студенти от Европейския съюз. След оповестената дата за Брекзит през март следващата година, държавното управление в Единбург съобщи, че такси няма да има за студентите, записали се в първи курс идната есен. С решение този период беше продължен с още година – за образователната 2019-2020. Така българските първокурсници, които стартират образование през 2019, ще следват напълно гратис.
По думите на шотландския учебен министър Шърли-Ан Съмървил решението трябвало да покаже на задграничните студенти, че са добре пристигнали:
„ От референдума насам сме ясни, че желаеме бъдещите студенти от Европейски Съюз да продължат да виждат Шотландия, като място, в което желаят да учат, да живеят и да назовават собствен дом. Ние сме първото държавно управление на Острова, което подхваща такива стъпки и се надяваме, че ще съставляват мощно обръщение към актуалните и бъдещите студенти, че са добре пристигнали тук ".
Решението бе приветствано от университетските среди и даже от опозицията в Народното събрание. В момента страната поема напълно висшето обучение на шотландските студенти, само че не и на останалите, които живеят на Острова. Предстоят диспути по какъв начин да се действа след 2020 година. Според някои прогнози, в случай че за студентите от Европейски Съюз бъдат въведени такси, броят им ще се стопи и ще бъде сменен от шотландци, които още веднъж няма да заплащат.
За момента Шотландия е единствената страна от Острова, оповестила сходна мярка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР