Шоковото поскъпване на тока изправи пред фалит ВиК-дружествата в страната.

...
Шоковото поскъпване на тока изправи пред фалит ВиК-дружествата в страната.
Коментари Харесай

Риск: Ще има ли вода навсякъде в България след поскъпването на тока?

Шоковото повишаване на тока изправи пред банкрут ВиК-дружествата в страната. Всички те са подали бизнес проектите си за нарастване на цената от януари следващата година, само че с планове, усреднени за 3 година обратно, при цена на тока 70 лева за мегаватчас. В момента тя към този момент е 361 лева

При множеството от тях до момента всекидневно харчовете за ток са към 30-40%, само че в този момент скачат над два пъти. При дял на заплатите от към 50% от общите и предстоящото им нарастване с 15% (според съглашение със синдикатите), единствено тези два растежа ще обхванат всички вероятни буфери, където са останали. Фалитът наподобява безалтернативен.  

Редица градове в страната като Бургас и Варна получават вода от язовири. При тях въздействието на тока се забавя във времето. На “Софийска вода ” то не се отразява, тъй като създават и зелена сила. Тя им е задоволителна и даже продават от нея. Но градове като Видин, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Пловдив, Пазарджик,  които непосредствено помпат вода от подземни водоизточници, поскъпналият ток рефлектира на безусловно от идващия ден и набъбва фактурата им още в идващия месец.

Във Видин да вземем за пример водата се подава 85-87% помпажно. Там на всичкото от горната страна препомпват и отпадъчната вода. Същата е обстановката в Пазарджик.

В опит да съставим правдоподобна картина на казуса и вариантите за неговото решение, се обърна към шефовете на седем регионални ВиК-дружества, определени на инцидентен принцип.

В материала ще срещнете изречения като " убиха ни ", " банкрут ", " абсурд ", " по-зле от жанвиденовата зима ", " неточности ", " декапитализиране на сдруженията ", " протестни дейности ", " по ръба сме ", " порочна серпантина ", " задминали сме всяка граница ", " би трябвало да избираме - заплати или ток ", " обстановката е патова ", " до месец всички ще сме закъсали ", " удар по болшинството ВиК-оператори ".  

 



 

" Според мен нещата са пагубни. От КЕВР не споделят за какво не извършват закона. Този член 19 (от Закона за контролиране на ВиК-услугите – б.р.) е за форсмажорни условия и никой не изясни за какво не го задейства?! При това състояние до каква степен ще го докараме на 1-ви януари, когато ще влязат в действие новите цени, каквито и да били те?! Всеки месец поносим загуби. Аз препратих едно писмо до холдинга. Доставчиците стартират да си търсят парите. Ако до 14-15-ти октомври не платим тока, ще ни го спрат. До какво води това - до злополука “, безапелационен е шефът на ВиК във Видин инж. Георги Владов.   

До момента задължението им към енергодружеството е 220 000 лв., само че то е за август месец, настрана е септември, а към този момент е октомври.

" Миналата година през август платихме 110 000 лв. за ток, само че при нас има нещо характерно - препомпламе цялата отпадъчна вода - битова и дъждовна, в Дунав. При това състояние не могат да се съпоставят безусловно числата от една година по отношение на друга, тъй като би трябвало да забележим предишния август валяло ли е или не. Ако сме изразходвали повече ток по отношение на тази година, несъмнено, че при нас се получава нарастване от 87-89%. Но това, което демонстрираха сътрудниците - разлика от към 100-110%, е вярното ", сподели Владов.

Той е безапелационен, че за достоверна информация цената на тока би трябвало да се пресмята като разход за мегаватчас.

" Нашите бизнес проекти са калкулирани на база 70 лева на мегаватчас. Юни месец преди скока бяхме на 105 лева за мегаватчас. Откъде сме покривали разликата сред 70 и 105 лева!? Разбира се, че от вложенията. Само че мен ме глобиха и от 1-ви януари ми понижиха цената на водата, тъй като съм плащал ток и съм покривал разноски за заплати. Три години поред усилват минималната заплата с 10% на 1-ви януари, а нямам цена, с която да покрия разликата. И тъй като покривахме нарастването на минималната заплата и би трябвало да взема повече пари за ток, не съм извършил инвестицията. И ми понижиха с 35 стотинки цената на водата. Съкратих 35 души доникъде на годината. В момента се намираме тъкмо в свредел, както е при самолетите. Когато изгубят подемната мощ на крилата, с изключение на да се забият в земята, друго нищо не остава. Ние се въртим в един кръг, насочили сме се надолу като във фуния и върхът на фунията е в земята ", обобщава Владов.  

Казва, че ВиК – Видин, в никакъв случай не са приключвали на загуба. Финансовите им години били 50-100-150 хиляди облага.

 



 

" Но не е цел на едно комунално дружество да прави облага, тъй като тя е на гърба на хората. Ние се борим да оцелеем. Нямаме интерес от висока цена на водата. Не умираме от благополучие, че подвигаме цената на водата. Правим го, тъй като би трябвало да оцелеем и хората би трябвало да имат вода. Най-големият абсурд е, че управляваме държавни предприятия и би трябвало да се борим с страната. Вижте по какъв начин звучи: " Държавната комисия за енергийно и водно контролиране " контролира държавното ВиК ", уточни шефът на сдружението във Видин.

Според него смислена мярка за тях е да заплащат Данък добавена стойност на платена вода, а не на фактурирана .

" Ние в действителност кредитираме страната. Фактурираме доходи при започване на месеца, а след това - колкото се съберат. Миналия месец имахме над 100 хиляди лева Данък добавена стойност. А тези 5-годишни бизнес проекти са планирани, само че наложителни. Кое обмисляне е наложително?! Те могат да са година за година. Преди, когато защитавахме цените в Министерство на регионалното развитие, отивахме при започване на годината, слагаме на масата разходи/приходи. Една комисия от 10 души, които знаеха какво работят, преглеждат и споделят: " Да, тази цена може да бъде утвърдена ". Ние имаме потребност от оперативни решения, а не цяла година да потъваме, с цел да ни влезе от 1-ви януари нова цена ", разяснява той.

И дава образец – токът стартира да нараства от юни, а водата - 6 месеца по-късно.

" 30 години съм шеф на това сдружение, от 1982 година насам. Не съм изпадал в такава обстановка. Дори през жанвиденовата зима, когато януари месец сменихме 3 пъти цената на водата, оцеляхме. Сега стоим, попълняме информации - какъв брой ток е било, какъв брой е в този момент, планирани резултати. И това е поради съществуването на КЕВР, която блокира цялата ни активност. Трябва контролиране, само че то би трябвало да се върне в Министерство на регионалното развитие. КЕВР въобще да я няма. Те единствено могат да дават изявленията и да се оправдават. Трябва да се направи един Закон за ВиК, който да постави ред в целия бранш и да се работи оперативно. От 2000-та година насам единствено неточности. Асоциации по ВиК - неточност, КЕВР - неточност, тактики - неточност. Ние надграждаме грешките. Стигнахме до нормативно блокирана активност. Спазвайки законите, не би трябвало да вършим нищо ", споделя дългогодишният ВиК-шеф.

" Стотици хиляди е разликата в разхода за ток предишния и този август за регионалните ВиК-дружества. При нас тя е 300 000 лева, само че има и по-зле – с 900 000 лева Не е поскъпнала единствено електрическата енергия - металите, горивата, полиетиленът. Всичко това ще докара до декапитализиране на сдруженията. КЕВР трябваше от дълго време да вземе ограничения. Ние сме ги предизвестили още на 1-ви юли. Националните профсъюзи също ги предизвестиха. Дори са написали предупредително писмо, че ще преминат към протестни дейности, в случай че КЕВР не си свърши работата ", съобщи ръководителят на ВиК във Враца инж. Ангел Пристойски.

Според него е време да влезе в действие член 19 от закона за ВиК, където написа: " Процедура за преразглеждане на цените се открива от комисията служебно или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, което значително трансформира приходите и стопански обоснованите разноски на ВиК операторите ".

Пристойски изясни, че когато ги извикат в КЕВР за разискване на новите (от 1-ви януари 2022 г.) цени, те може както да се усилят, по този начин и да се смъкват.

 



 

" Слава богу, Министерство на регионалното развитие и МТСП са почнали процедура по разпределяне на водни помощи за уязвимата част от популацията. Тази мярка до момента не е прилагана. Цената на водата би трябвало да е обществено търпима и тя е такава. В някои области ще се надвиши обществената търпимост и хората би трябвало да бъдат подкрепени ", счита шефът на ВиК-Враца.

Социално търпима цена на водата е тази, която не надвишава 2,5% от междинните приходи на домакинство в обособената територия, която обслужва ВиК-оператора.

Според Пристойски, би трябвало да се понижи ДДС-то им . " Не имам вяра хотелиерските услуги да са по-важни за популацията от ВиК-услугите. Радостното е, че Европейската комисия се е съгласила националните държавни управления да са по-гъвкави при обезщетенията по отношение на растежа на цената на ел. силата. Но прогнозите са толкоз са мрачни ", заключи Пристойски.   

" Плащаме два пъти и половина по-скъп ток. Не единствено електричеството, само че и материалите - всичко нарастна. КЕВР би трябвало да излезе с решение по какъв начин би трябвало да се компенсира разликата. Базовата година за определянето на цените в бизнес проектите е 2020-та. Цените на ел. силата, горивата, материалите тогава бяха напълно други. Има съглашение сред синдикатите и КЕВР за 15% нарастване на фонд " Работна заплата ". Сега се приказва още веднъж за увеличение на минималната заплата. И без това сме по ръба, ще банкрутираме ", безапелационен е шефът на ВиК в Кърджали инж. Славчо Славков.

Разликата за ВиК в Смолян сред тока за август предходната и тази година е съвсем два пъти повече – 116 000 по отношение на 228 000 лв.. Управителят му инж. Мариян Николов е на мнение, че правилни данни се получават като се пресметна разходът за мегаватчас.

Анализът на данните, които той даде на, сочи, че за интервала януари-август 2020 приблизително са плащали 174 лева без Данък добавена стойност на мегаватчас. За същия интервал на тази година сумата е 205 лева на мегаватчас, като съответно в август 2021-ва към този момент скокът е на 267 лева./мВтч. без Данък добавена стойност (320 лева с ДДС).

" Всичко това ще се отрази пагубно за бранша. Очакваме негативен финансов резултат. Няма от кое място да дойдат тези пари ", разяснява Николов. Той е безапелационен, че финансовият проблем, който се заформя за сдружението обаче, няма да се отрази на, тъй като средствата за него са целеви. 

" Миналата година в август сме платили със 100 000 лева по-ниска цена при по-високо ползване по отношение на тази година. Тогава при разход към 2200 мегаватчаса цената е към 300 000 лв., а в този момент, при 1600 мегаватчаса, цената е към 400 000 лв.. В тази обстановка е невероятно да се върже бюджетът на сдружението. Още занапред е ясно, че в случай че няма някаква радикална смяна, ще пострада капиталовата стратегия, оттова качеството на услугите, оттова - цената на водата ще бъде понижена като наказателна мярка от КЕВР. Така влизаме в порочна серпантина, отиваме надолу, където следва разтрошаване. Също като самолетите, когато се завъртят в серпантина, се разрушават в повърхността на земята ", споделя шефът на ВиК в Сливен инж. Севдалин Рашев.
 След тока и парното: Водата също нараства След тока и парното: Водата също нараства
Няма по какъв начин да има повишение на цената на водата за тази година, само че в общия случай ВиК уклугите ще нарастнат от следващата година, предвижда Ивай...

Радикално решение съгласно него е в случай че могат да купуват електрическа енергия от контролирания пазар или от производителите, където парниковите излъчвания са по-малко .

" Ние купуваме ел. силата посредством социална поръчка, само че доста от доставчиците прекратиха едностранно договорите. Причината е, че сумите станаха високи и наподобява нямат задоволително запас да купуват. Количествата не са огромни, само че цените са високи и надценката е дребна. Времената, в които предлагаха твърда цена, от дълго време отминаха. Сега множеството контракти са направени по този начин - цената на борсата плюс надценка от няколко лв.. Парите, които получават, не са кой знае какъв брой и заради това всички се отхвърлиха. Сега сдруженията купуват от снабдител последна инстанция ", съобщи Рашев.

 



 

Той споделя, че цената, която ще платят в бранша, е неспазване на капиталовите проекти, задлъжняване към снабдители и прекалено усложнение на цялата им активност.
 КТ „ Подкрепа ”: 50 ВиК сдружения са застрашени от банкрут поради скъпия ток КТ „ Подкрепа ”: 50 ВиК сдружения са застрашени от банкрут поради скъпия ток
Само две са ВиК сдруженията в страната, които могат да се оправят с рекордния растеж в цените на електрическата енергия за бизнеса – тези...

" Така може още месец-два да оцелеем. Специално сдружението в Сливен не може да обслужва отговорностите си към доставчика на ел. сила. Свръх опциите ни е. Започваме да трупаме отговорности. В края на месеца няма да можем да платим 300 000 лева за ток. Няма по какъв начин до безконечност да търсим буфери - икономии, стесняване, понижаване на личния състав. Всичко, каквото може, е направено. Човек ръководи един развой, когато го познава добре, само че всяко нещо има своята граница, а ние сме я задминали ", обобщава Севдалин Рашев. 

" Очакваме банкрут. За август ВиК – Търговище , си заплати тока, само че другата седмица чакаме фактурата за септември, която не можем да платим. Ще би трябвало да избираме - заплати или ток ", обезпокоен е шефът на ВиК-дружеството инж. Явор Миланов.

За август м.г. фактурата му за ток е 209 000 лева, а в този момент - 370 000 лева при подобен разход на ел. сила като количество, с към 9 мегавата по-малко даже.

" Всички ВиК-оператори се надяваме на помощ от холдинга, само че той дава единствено заеми, които ще се връщат. Преди 2 седмици служебното държавно управление разгласи, че щели да предложат 50 лева на мегават отплата от 1-ви януари. Проблемът е по какъв начин ще я докараме дотогава. А и тези 50 лв. помощ са нищо, тъй като цената на тока е 361 лева./мВтч. Цените, при които работим във ВиК-Търговище, са изчислявани на 91 лв.. Ситуацията е патова ", акцентира Миланов.

Той сподели, че преди 7-8 години ДКЕВР, когато през юли се вдигне цената на тока, автоматизирано преглеждали на кой оператор ще се отрази най-зле и от септември давали 2-3-4 стотинки нарастване на водата. " И нямаше проблем нито за популацията, нито за оператора. Буксуваше по 2-3 месеца, само че в този момент, при тези внезапни скокове на тока, не знам какво ще се прави. Ние сме на 98,3% помпено водоснабдяване. Имаше някой заделен лев за " черни дни " - към този момент сме ги похарчили. Няма да осъществим капиталовата стратегия за 2021 година, тъй като месеците, в които влизат множеството пари, са юли, август и септември, а те отидоха за ток “, проучва Миланов.

ВиК-секторът не може да кандидатства за ограниченията 60/40 или 80/20 . При тях няма понижение на оборота, тъй като водата се харчи когато и да е.
 Прогноза: Водата нараства с 30 на 100 поради тока Прогноза: Водата нараства с 30 на 100 поради тока
Със приблизително 30 на 100 се чака да нарастне водата в цялата страна поради рекордните цени на електрическата енергия за бизнеса. Това прогнозир...

" Не сме спрели работа поради Ковид-19. Даже в допълнение се усложни, че трябваше да съблюдаваме ограничения, само че и повреди да отстраняваме с маски. Като оборот нямаме понижение. Надяваме се на холдинга, само че той е стеснен. Средства, с които е финансирал до момента закъсалите сдружения, са под формата на заем, а до месец всички ще сме закъсали ", счита той.

 



 

Последните 11 година ВиК в Търговище е на позитивен финансов резултат. Според Миланов би трябвало да са " счетоводни магьосници ", с цел да удържат салдото.

" Към деветмесечието резултатите ни са положителни, само че в останалите най-тежки 3 месеца разноските за ток ще ни изядат. От август 21-ва година токът стана по-високо перо от заплатите. Винаги заплатите са били най-вече. Средно електричеството е било до 30% от общите ни разноски, а заплатите - 33-36%, съгласно това какъв брой са ни хората. С повдигането на минималната заплата всяка година се стигна до равнене - началникът и подчиненият взимаха с 10 лв. разлика. КЕВР не признава разноски. И да увелича заплатите, КЕВР ще каже, че е незачитан разход, тъй като в настоящия регулационен интервал имаш 7% за 5 година нарастване на заплатите, а минималната се подвигна с 60% за 5 година Ние нямаме други доходи, с изключение на контролираните. ВиК-секторът както постоянно са на последно място ", заключи ръководителят на водното сдружение в Търговище.
 Стряскащи данни: Загубите на вода в София са над 50%, а в страната - 60% Стряскащи данни: Загубите на вода в София са над 50%, а в страната - 60%
Загубите на вода в столицата са повече от 50% до момента в който в страната те се приближават до 60%. Това съобщи по време на парламентарния надзор...

В Ямбол сравнението сред август предходната и тази година е 240 000 лв. за ток по отношение на 430 000 лева

" Големият проблем при нас беше в комбинацията сред увеличената цена на електрическата енергия и понижена цена на водата от началото на годината. КЕВВР ни понижи цените, поради нереалистични планове ВиК-операторите да правят вложения в уреди, което беше изцяло невероятно при понижени доходи. Това беше цялостен удар по болшинството оператори. Всички работят на загуба. Не се ли измисли система за по-бързо реагиране на такива черезвичайни обстановки, нищо положително не ни чака ", споделя шефът на сдружението в Ямбол инж. Стоян Радев.

Според него реакцията на КЕВР е година откакто се случи събитието.

" Цената на нашата услуга е не по-висока от обществено търпимата. Въпросът е, че ни подлагат на по-тежка регулация и не се реагира в точния момент на променената обстановка. Ние изготвяме бизнес проект за 5 години, а с указ ни споделят - минималната работна заплата се усилва. Чувате, че 30-40% от общите разноски във ВиК са за ток, само че останалите 50-60% са фонд " Работна заплата ". И когато ни изискат да увеличим с 20-30% заплатата, какво става? Абсолютно всичките сдружения сме на ръба - с минимални заплати, средства от на никое място. Имайте поради, че сега разноските за заплати са 55% от общите, а от 2010 година насам приблизително са били към 32% ", уточни Радев.

Тежестта на цената на водата по отношение на минималната заплата сега е доста по-ниска, в сравнение с е била преди 10 години - от 0,7 на 0,4%. Минималната заплата тогава е 320 лв., а водата в Ямбол - 1,50 лева./куб. После минималната заплата става 650 лева, а на водата - 1,60 лева

" Не е казусът единствено в тока – той през днешния ден може да се усили, да се понижи. В началото на годината обаче да ти понижат цената на услугата, значи приходите падат с 20%. Тогава ни убиха очакванията. Увеличеният ток е нов потрес, само че нас ни убиха преди още преди този момент ", споделя Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР