Шоковото поскъпване на петрола и очакванията горивата да го последват

...
Шоковото поскъпване на петрола и очакванията горивата да го последват
Коментари Харесай

Горивата повличат цените нагоре

Шоковото повишаване на петрола и упованията горивата да го последват без подозрение ще повлече цените на стоките на стоките и услугите нагоре. Около това мнение се сплотиха специалисти.

Обикновено до крайните консуматори доближава към една трета от повишаването на артикул като петрола. Ако имаме 6-7% растеж на цените на суровия нефт, може да предположим, че растежът на крайните цени ще бъде към 2-2,5%,коментира икономистът от ИПИ Лъчезар Богданов.

Съществува възможност другите типове горива у нас да нарастнат с 5-10 стотинки за литър, в случай че цената на суровия нефт на международните пазари се резервира в границите на 70 $ за барел, предвижда ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Съществува възможност другите типове горива у нас да нарастнат с 5-10 стотинки за литър, в случай че цената на суровия нефт на международните пазари се резервира в границите на 70 $ за барел, предвижда ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Ударите против петролните уреди в Саудитска Арабия доведоха до скок в цените на международните тържища с към 20% в понеделник, а вътрешният пазар у нас е подвластен от цените на петрола в международен мащаб. Всичко, което се случи, освен към Саудитска Арабия, обвиняванията против Иран и дрънкането на оръжия към Иран, от доста време към този момент провокира паника в международната търговия със недопечен нефт ", сподели Делчев пред Българска национална телевизия. По думите му е мъчно е да се предвижда с какъв брой тъкмо би било повишаването.

Според икономиста Лъчезар Богданов от ИПИ нарастването на цените ще зависи от повишаването на другите типове нефт на интернационалния пазар. Много е рано да чакаме кумулативен резултат върху повишаване на всички артикули и услуги поради по-скъпите горива. Обикновено трансмисията към крайните консуматори е към една трета от този резултат, т.е. в случай че имаме 6-7% растеж на цените на суровия нефт, може да сметнем почти към 2-2,5% растеж на крайните цени. Това е в случай, че се задържат тези цени на суровия нефт, изясни икономистът пред БНР. " Няма аритметична градация, която да споделя, че 5 $ нагоре в суровия нефт води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е пазар, той напълно зависи от това, което се случва в европейски проект, тъй че методът, по който вървят цените в Европа, предопределя и метода, по който се променят и в България, само че да, в случай че цените на суровия нефт се запазят на тези равнища, това ще даде отражение на вътрешния пазар ", сподели Делчев.

" Само с една офанзива с дронове се унищожиха към 5% от международното произвеждане на нефт. И към момента не е ясно за какъв брой време може да бъде възобновено това произвеждане ", сподели пред Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му в Саудитска Арабия дават обещание до дни да възстановят най-малко половината от засегнатите съоръжения, не е ясно обаче дали това ще се случи. Той също счита, че повишаване на цените на горивата на бензиностанциите ще има, само че " нещата в един миг ще се възстановяват ". " Видя се, че тези съоръжения са рискови, могат елементарно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук насетне ще бъде калкулиран в цените на суровия нефт. Ако това се случи, това ще бъде най-лошо за всички, в това число и за международната стопанска система. Ще докара до цени от над 100 $ на барел. Никой няма интерес, това ще докара до криза ", съобщи Бенчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР