Шоковото поскъпване може да тласне до 263 млн. души в

...
Шоковото поскъпване може да тласне до 263 млн. души в
Коментари Харесай

Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на COVID пандемията

Шоковото повишаване може да тласне до 263 млн. души в последна беднотия още тази година
Световната пандемия, подбудена от Covid-19, се е отразила добре на джоба на богатите, съобщи Си Ен Ен.

Около 573 души са се включили към редиците на милиардерите от 2020 година насам, с което общият им брой в световен мащаб е 2668, съгласно разбор, оповестен от Oxfam. Това значи, че на всеки 30 часа по време на пандемията някой е ставал милиардер.

Докладът, който се основава на данни, събрани от “Форбс ”, преглежда повишаването на неравенството през последните 2 години. Той е плануван да съвпадне с началото на годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, който съставлява събиране на някои от най-богатите хора и международни водачи.

Милиардерите са видели, че общата чиста стойност на благосъстоянието им е повишена с Щатски долар 3,8 трилиона, или другояче казано с 42%, до Щатски долар 12,7 трилиона по време на пандемията. Голяма част от това повишаване на приходите се дължи на мощни облаги на фондовите пазари, които бяха подкрепени от държавните управления, инжектирайки пари в международната стопанска система, с цел да смекчат финансовия удар на ковид.

“Голяма част от скока в благосъстоянието пристигна през първата година на пандемията. След това се изравни и от този момент малко понижа ”, сподели Макс Лоусън, началник на политиката за неравноправие в Oxfam.

В същото време Covid-19, възходящото неравноправие, както и шоковото повишаване на храните може да тласне до 263 млн. души в последна беднотия още тази година, прегазвайки десетилетия прогрес, се споделя в отчет на Oxfam, оповестен предишния месец.

„ Никога не съм виждал толкоз трагичен напредък на бедността и повишаване на благосъстоянието в един и същи миг в историята “, сподели Лоусън. “Tова ще нарани доста хора. ”

“Потребителите по света се борят с възходящите цени на силата и храните, само че корпорациите в тези промишлености и техните водачи се възползват от покачването на цените ”, съгласно Oxfam.

Милиардерите в бранша на храните и агробизнеса са отбелязали нарастване на общото си благосъстояние с Щатски долар 382 милиарда, или 45%, през последните 2 години, след поправяне на инфлацията. Около 62 милиардери в храните са основани от 2020 година

Междувременно чистата стойност на техните сътрудници в секторите на петрола, газа и въглищата скочи с Щатски долар 53 милиарда, или 24%, от 2020 година, след поправяне на инфлацията.

40 нови пандемични милиардери бяха основани във фармацевтичната промишленост, която беше в челните редици на борбата против Covid-19 и бенефициент на милиарди обществено финансиране.

Технологичният бранш роди доста милиардери, в това число седем от 10-те най-богати хора в света, като Илон Мъск от “Тесла ” Джеф Безос от “Амазон ” и Бил Гейтс от “Майкрософт ”. Тези мъже усилиха благосъстоянието си с Щатски долар 436 милиарда до Щатски долар 934 милиарда през последните 2 години, още веднъж изчислено след коригирането на инфлацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР