Шоколадова изложба бе открита в столицата тази седмица. В експозицията

...
Шоколадова изложба бе открита в столицата тази седмица. В експозицията
Коментари Харесай

Богини от шоколад показват в София

Шоколадова галерия бе открита в столицата тази седмица. В експозицията са показани копия на типичен творби на изкуството като скулптури на Венера Милоска, Афродита, Хера, Ерос, антична римлянка, ангел и други – напълно направени от шоколад. Сладките експонати не се ядат, само че гости могат да се любуват на изящните фигури и да създадат фотоси за спомен с тях.
 07-5  07-3a  07-3  07-2  07-4  07-6  07-1
“Искахме да покажем класическото изкуство по един забавен метод и да забележим дали то ще притегли интереса на хората ”, сподели пред “Труд ” един от уредниците Галин Желязков. Изложбата е пътуваща, като преди този момент е била в Бургас и два пъти във Варна. По време на събитие Галин се среща инцидентно с създателя на шоколадовите фигури началник Ради Стамболов. Заедно вземат решение да показват шоколадова галерия, която е първа стъпка от концепцията да основат първия интерактивен музей на шоколада в Европа.

По думите на уредника точно класическите фигури, познати на целия свят, способстват за интереса към тях и опцията изложбата да гостува и в чужбина. “По време на Свети Валентин ще бъдем във Велико Търново, а по-късно сме поканени в Румъния и Сърбия. Надяваме се изложбата да показа страната ни по прекрасен метод ”, споделя Галин.

В другите интервали от плана броят на хората, които вземат участие в организацията, е друг съгласно мащаба на събитието. В София е екип от 8 души. За изработката на шоколадовите фигури се включват доброволци, авансово подготвени от началник Ради Стамболов.

За направата на фигурите шоколадът първо се темперира и обработва, след което се отлива, като в тази ситуация са употребявани култивиран калъпи. “Шоколадът няма по какъв начин да се моделира напълно на ръка, по тази причина търсихме разновидности за подготвени калъпи, които да използваме, а доста хора поставят в градините си древногръцки богове и други фигури ”, описа пред “Труд ” началник Ради Стамболов.

Сладките експонати са направени от италиански шоколад с 54 % какаово наличие и слънчогледов лецитин, който не съдържа алергени. Тъй като тук-там фигурите са доста тънки, в тях има вградени мраморни блокове, с които да се поддържа температурата на шоколада, с цел да не се разтопи. При пътешестване фигурите се транспортират в големи дунапрени и специфични сандъци. Щом дойдат, се нанася спомагателен пласт шоколад, с цел да се придаде нормалният му мирис и при положение на потребност да се изгладят дефектите от превозването.

Освен шоколадовите фигури, посетителите на изложбата се радват и на други изненади – изобразяване с шоколадови калети за дребните, шоколадови татуировки, демонстрации с 3D принтер, изобразяване с шоколадови бои.

Шоколадовият 3D принтер, отпечатващ 3D обемни форми от шоколад, е измежду атракциите. Приложимостта е декоративна, може да се употребява за избрани емблеми, лога. “Много е ефектно, тъй като човек може да си направи шоколадов бюст на себе си по този метод ”, споделят уредниците на изложбата.

Най-новата технология е интерактивен шоколад с апликация. Той съставлява компактдиск, който тежи 70 грама и е изработен от черен шоколад. Технологията работи посредством приложение, което изтегляте на мобилния си телефон, сканирате код, който пуска обичаната ви ария, до момента в който хапвате от обичания си шоколад.

По думите на началник Стамболов ползата на посетителите е огромен и чакат още фенове на сладкото прелъщение да се включат в събитието, което продължава до 24 януари. “Това, което ни демонстрира практиката, е, че колкото хора са ни харесали през фейсбук акцията, нормално идват до два-три пъти повече и се надяваме и в този момент да е по този начин ”, споделя шоколатиерът.

Тенденции


Австралийският „ блонд ” идва в Европа

Освен да опитат разнообразни типове, гостите на изложбата имаха опция да научат интерсни обстоятелства за шоколада от началник Ради Стамболов, който ги срещна с историята на сладкото прелъщение, по какъв начин е пристигнало в Европа и се е изменяло във времето. Най-новите трендове в шоколадовата промишленост са ексцентрични комбинации – шоколад със спирулина, матча, джинджифил, както и с лиофилизирани (дехидратирани) галактически плодове. Най-новият шоколад, известен в Австралия, сега се трансформира в шлагер и в Еропа. Името му е “блонд ” и се е случил простъпка. “Това е бял шоколад, който е загорял, разбъркали са го и се е карамелизирал изпод, по този начин се е получил карамеленият шоколад “блонд ”, споделя шоколатиерът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР