Шоколадът безспорно е една от любимите храни на децата. Много

...
Шоколадът безспорно е една от любимите храни на децата. Много
Коментари Харесай

Полезен ли е шоколадът за децата?

Шоколадът несъмнено е една от обичаните храни на децата. Много специалисти по храненето обаче предизвестяват, че не всички типове, които се намират на пазара, са здравословни и потребни за малчуганите. Някои съдържат прекомерно огромни количества добавена захар, което не е напълно безвредно.

Шоколадът няма нищо общо със следването на здравословен режим на хранене, акцентират експертите. Независимо дали давате или не от сладкото лакомство, като родителите е значимо да следвате избран метод на хранене, защото това има значение освен за здравето и растежа на детето, само че и за основаването на верни привички.

Ако дребното се храни разнообразно и уравновесено, блокче шоколад няма да му навреди. Но в случай че менюто му е нездравословно, с шоколад или без шоколад, то все си остава нездравословно.

За какво обаче би трябвало да внимавате, в случай че решите да поглезите с какаовото лакомство малчугана?

Съставки, които нормално се срещат в шоколада

За да ревизирате дали е безвредно да дадете съответен шоколад на детето, първо би трябвало да видите главните му съставки.

Какао

Какаото е артикул с растителен генезис и в натурален тип има горчив усет. Представлява същински концентрат от фитонутриенти с антиоксидантни свойства.

Според изследване, оповестено в The Cochrane Database of Systematic Reviews, флавоноидите, които съдържа, оказват помощ за модулиране равнищата на кръвното налягане. Което автоматизирано го прави потребен за здравето артикул. Следователно наличието му в шоколада е позитивно.

Пълномаслено мляко

Млякото, без значение дали е течно или на прахуляк, е източник на качествени микроелементи, като калций. Доказано е, че този минерал усъвършенства здравето на костите, намалявайки средносрочния риск от фрактури. Това демонстрира проучване, оповестено в списание Nutrients.

Но равнищата на витамин D в организма би трябвало да са съответни, с цел да се усъвършенства усвояването на минерала. В противоположен случай може да се прояви недостиг.

Млякото също по този начин е източник на качествени протеини и мазнини. Поради тази причина това е храна, която попада в рубрика „ здравословна “.

Захар

Основният проблем с шоколада е захарта. Тази съставна част се прибавя в огромни количества в промишленото произвеждане, намалявайки по този метод изгодите от останалите съставки.

Голямата консумация на добавени захари в действителност е обвързвана с по-голям риск от развиване на болести като затлъстяване и диабет при децата, демонстрира изследване, оповестено в Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

Ползите от шоколада за здравето при децата

Ако шоколадът е с положително качество, той е изцяло безвреден за децата. Но положително качество значи, че би трябвало да съдържа минимум 75% какао, защото по този начин се понижава % на добавените захари.

А ето и съответните изгоди от потреблението му – както за деца, по този начин и за възрастни.

Регулира кръвното налягане

Флавоноидите, съдържащи се в какаото, оказват помощ за поддържане на кръвното налягане под надзор, което води до по-добро действие на сърдечно -съдовата система. В дълготраен проект това носи по-малък риск от развиване на комплицирани патологии.

Забавя стареенето

Съществува догадка, съгласно която една от тайните за закъснение на преждевременното стареене, се състои в увеличение на приема на антиоксиданти посредством храната. Шоколадът, съдържащ висок % какао, е съвършен артикул за реализиране на тази цел.

Дава сила

Не би трябвало да забравяме, че шоколадът дава доста сила. Това е нещо положително за деца, които имат висока физическа интензивност. В случай на затънал метод на живот обаче е належащо да се понижи потреблението.

За противопоказанията и за това какъв шоколад е най-подходящ за детето четете на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР