Шоколад за успешно изпълнена задача? Или кофичка сладолед, когато няма

...
Шоколад за успешно изпълнена задача? Или кофичка сладолед, когато няма
Коментари Харесай

Лекари посочиха основните причини за пристрастяването към захарта


Шоколад за сполучливо изпълнена задача? Или кофичка сладолед, когато няма с кого да приказваш? Това са признаци на пристрастяване към сладкото, предупреждава психотерапевтът Олга Багрий. Тя, дружно с  диетолога Елена Знахаренко, разкриват за какво в действителност се нахвърляме на сладкото, написа Ранблет, представена от Нова тв.

Стресът е главната причина за глада за захар. Тялото се нуждае от глюкоза в търсене на серотонин, естественият антидепресант. Когато ядем сладко, настроението краткотрайно се усъвършенства, безпокойството изчезва и идва краткотрайно усещане за успокоение.

Нуждата от внимание и комуникация също постоянно ни води до щанда за торти. Ако обаче се научите да проявявате обич към себе си, тогава навикът да „ заглушавате “ проблемите може да изчезне, счита психотерапевтът.

„ Пристрастяването към захарта ” има освен психически, само че и физиологични аргументи. Високата кръвна захар е едно от тях, споделя гастроентерологът Знахаренко. Мнозина даже не подозират, че ядат захар по-често, в сравнение с си мислят. Всъщност от време на време този артикул се употребява от производителите като консервант или подобрител на усета. Рязкото понижаване на нормалната „ доза “ провокира желание за сладкиши.

Небалансираната диета, по-специално недостатъчното количество протеини в диетата, както и липсата на физическа интензивност, постоянно провокират незабавно предпочитание да хапваме торта, сладолед или шоколад.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР