Шокиращо предупреждение отправи Агенцията по храните и лекарствата на САЩ

...
Шокиращо предупреждение отправи Агенцията по храните и лекарствата на САЩ
Коментари Харесай

Докъде се докараха: В САЩ започнаха да пият белина, защото...

Шокиращо предизвестие насочи Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA). Тя сигнализира потребителите да не пият разтвори с белина. Причината е, че сходни препарати се продават като лекове за аутизъм, рак, ХИВ/СПИН и други болести, написа “Ню Йорк таймс “.

Това е последният образец за това по какъв начин здравните управляващи от време на време би трябвало да насочват науката против дезинформацията в интернет, който постоянно служи като платформа за неправилни медицински препоръки и недоказани изказвания за пробиви.

В изказване в понеделник FDA подсети, че е предизвестила хората да не пият избелващи артикули още през 2010 година, само че в този момент е принудена да го направи още веднъж, тъй като продуктите не престават да се популяризират в обществените медии и да се продават онлайн от самостоятелни дистрибутори, а неотдавна организацията е получила нови известия за хора, които са се разболели.

От FDA предизвестяват, че поглъщането на тези артикули е еднакво на пиенето на белина.

“Потребителите не би трябвало да употребяват тези артикули, а родителите не би трябвало да ги дават на децата си по някаква причина “, предизвестява организацията.

Изявлението на FDA се отнася до няколко продукта, които съдържат разтвор на натриев хлорид и дестилирана вода с указания за потребителите да прибавят лимонена киселина, която ги трансформира в мощно избелващо средство.

Но такива изказвания са “неверни “ и “опасни “, споделя организацията и поучава тези, които пият такива артикули, да спрат незабавно.

Консумацията на разтвора е сравнима с пиенето на дейните съставки в дезинфектанти и може да аргументи гадене, повръщане, диария и тежка дехидратация.

Американската асоциация на центровете за надзор на отравянията показва в годишните си отчети 226 случая на експозиция на недомакински белина през 2017 година и 276 през 2016 година Данните не включват данни дали използването е инцидентна или умишлена и дали е довела до смъртни случаи.

FDA е получила известия за минимум 20 души, наранени от използването на един от продуктите - MMS, минимум седем смъртни случая на хора, които са погълнали различен от продуктите “Мирикъл Минерал Солюшън “ (Miracle Mineral Solution) - двама през 2018 година и по един през 2017, 2014, 2013, 2011 и 2009 година.

Но казусът може да е и по-сериозен. Експертите споделят, че не всеки, който приема подобен разтвор, би докладвал, защото етикетите на такива артикули споделят, че повръщането и диарията са постоянно срещани странични резултати.

Освен това хората може да се опасяват да не бъдат съдени, споделя доктор Кели Джонсън-Арбър, токсиколог и медицински шеф в Националния център по отравянията.

Всички тези данни са незадоволително докладвани, тъй като някой би трябвало да реши да се обади на центъра или да заяви на FDA.

Агенцията ще наблюдава фирмите, продаващи въпросните артикули, и ще подхваща съответните дейности. През 2015 година 45-годишен мъж беше наказан във Вашингтон за продажбата на индустриална белина като чудодеен лек.

FDA предизвести и предприе дейности против компании, промотиращи други артикули, за които се допуска, че се употребяват за лекуване на аутизъм, в това число почистващи средства, детоксикиращи вани с глина и хипербарична кислородна терапия.

Опасностите от здравната дезинформация бяха тематика в следствие на NBC News през юни за онлайн опитите за поощряване потреблението на хлорен диоксид за лекуване на аутизъм, за който няма известно лекуване.

Тази година Amazon отстрани онлайн разгласи за две книги, които настояват, че съдържат лекове за аутизъм, една от които - “Излекуване на признаците, известни като аутизъм “ предлага на децата с аутизъм да пият и да се къпят в хлорен диоксид.

Този тип онлайн здравна дезинформация продължава да съставлява предизвикателство за FDA, която се пробва да блокира дистрибуторите на неодобрени артикули, които се продават като медикаменти.

Това обаче е мъчно, защото търговците могат да пуснат уеб страницата си доста по-бързо в сравнение с FDA може да го смъкна и по този начин тя е непрекъснато в догонваща позиция, споделя доктор Питър Лури, президент на Центъра за просвета в публичен интерес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР