Шок предизвика новината, че тялото на 40-годишният Емил Велев от

...
Шок предизвика новината, че тялото на 40-годишният Емил Велев от
Коментари Харесай

Смразяващо: Труп на българин чака в хладилник на о. Крит

Шок провокира новината, че тялото на 40-годишният Емил Велев от град Карнобат към този момент втора години стои в хладилна камера в моргата на Университетска болница в град Ираклео на остров Крит, без да му е публикуван акт за гибел, без да е заровен. Емил Велев от град Карнобат Кълбото стартира да се разплита откакто юрист от град Карнобат се обръща за помощ към ръководителя на сдружението на остров Крит Петър Анастасов, с цел да помогне на една изоставена майкаq към този момент вдовица с три деца, да се отърси от тъгите с набирането на „ акт за гибел “ от Гърция.

За разлика от България, където има общински погребални организации, които правят служебни погребения, в южната ни съседка няма открита такава процедура. Младият мъж е получил солиден инфаркт, умрял е през м. декември 2016 година и от този момент трупът е заключен в моргата, а лицето продължава да се води жив в българските регистри. На процедура в гръцките институции на никое място не е маркирано, че лицето е умряло, а роднините могат да отразят гибелта единствено на база публикуван формален документ от съответната работа в чужбина, където е умряло лицето, какъвто на процедура няма.

„ След като на дълго и нашироко претърсвахме половин час в локалната работа към общината книги и регистри, се оказа, че няма разказан подобен човек като умрял. Останах ужасно изумен по какъв начин е допустимо, само че от службата ми споделиха, че може да е заровен в някое село и някой да е пропуснал да го отрази. Тръгнах по противоположен ред да диря в коя болница е открита гибелта, въпреки всичко, даже и да няма „ цивилен акт за гибел “. Отидох в най-голямата и съвременна болница на острова – „ Университетската “ – Пе.Па.ГНИ. в гр. Ираклио. Обясних проблема и започнахме със служителката да търсим. След 10-минутно търсене още веднъж нито помен от подобен човек, нито диря да е бил вписвани и записван.

Реших да отида до моргата. Тръпки ме побиха, когато патолога сподели: „ Да, той още е тук в един ледник ”, споделя господин Анастасов, представен от в. Труд. От този миг стартират и бюрократичните пречки. В Гърция не издават смъртен акт без трупът да е заровен. Респективно няма и по какъв начин да се получи от някого документ за отвод или публична причина, да не се погребе това тяло две години. След месец вървене от врата на врата се оказва, че законодателството и в България, и в Гърция не разрешава да се издаде смъртен акт на умрелия преди две години български жител. „ В България, през съда може да се издаде „ акт за гибел “ след правосъдно решение, само че още веднъж е необходим документ от съответната страна и орган, който да разказва, че „ не може да бъде публикуван локален подобен документ, макар че лицето е умряло “. Естествено нито подобен документ може тук някой да ми издаде, тъй като лицето е непознат жител и не се води в архива на общината, нито като роден тук, нито като женен тук! Тоест не съществува ”, споделя още господин Анастасов. Към този миг трупът на Емил Велев продължава да стои в моргата на остров Крит, а той продължава да се води жив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР