Шофьорски курсове, които са обявени на промоционални цени от по

...
Шофьорски курсове, които са обявени на промоционални цени от по
Коментари Харесай

Заради некоректни автошколи искат камери по време на шофьорските курсове

Шофьорски курсове, които са оповестени на промоционални цени от по 250 лв., създават убийци на пътя. Причината е, че зад по-ниската сума се крие измама за кандидат-водачите.

Вместо наложителните по закон 31 часа, които ще получат като образование против примерно 500 лв., те карат най-вече 10. Така школата икономисва пари, а младите водачи получават книжки без да са се подготвили задоволително добре.

„ Не са карали нито на мрачно, нито на мокро, нито на автомагистрала. След това взимат брошура и излизат на пътя, където виждате какво се случва ", изясни пред „ Монитор " Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевши в произшествия.

Само на Коледа при тежка злополука край Враца починаха петима души, а други двама бяха тежко ранени. Ден преди този момент трима младежи от Харманли също откриха гибелта си поради висока скорост - близо 220 км/ч в обитаемо място.

И двете съществени аргументи за тежките произшествия са несъобразената скорост и незадоволително положителната подготовка на водачите.

„ Кандидат-шофьорите сами се съгласяват да се разписват в листовете за извършено образование. След всяко шофиране те би трябвало да попълнят документ, в който да отбележат какъв брой време са карали. В множеството случаи това е най-вече час дневно, с цел да могат да се вземат повече курсисти. В листовете обаче записват, че са карали по над 4-5 часа, и се подписват ", признават пред изданието от огромна столична школа за образование на водачи.

От там разясниха, че нелоялните им сътрудници са главно по-малки компании, които бързо желаят да натрупат капитали за сметка на образованието. По този метод обаче те пускали изцяло неподготвени фрагменти.

„ Имахме един случай на младо момче, което беше изкарало на документи курс от 31 часа, само че пристигна при нас с молба за спомагателни часове, защото не се чувствал добре квалифициран. Оказа се, че той даже не може да потегли с колата, не познаваше скоростите и бъркаше педалите. Попитахме го какъв брой време е карал, а той изясни, че се записал по публикация от интернет. Цената била 200 лв., само че той карал едвам 2 часа и по-късно му придвижили документите за изпита ", описаха шокирани автоинструктори.

Самите те даже упорствали за въвеждането на специфични устройства, които да наблюдават курсистите и по време на образованието им. „ Изпитите се записват с видеокамери, само че никой не записва метода на осъществяване на образованието ", споделиха от сектора.

Владимир Тодоров изясни какво съставляват тези устройства, те ще бъдат лични за всеки курсист.

„ В съвсем цяла Европа се употребяват тези устройства. Те наблюдават часовете по кормуване, наблюдават маршрута и не могат да бъдат манипулирани. Нещо като черната кутия на самолета ", изясни той.

За въвеждането им обаче ще би трябвало да има надзорен орган, който да ги следи, както и смяна в закона, който да задължи школите да ги употребяват. Затова от сектора даже готвят оферти за тези промени, с цел да се спре практиката едни компании да извършват прецизно това, за което получават пари, а други да печелят на гърба на кандидат-шофьорите и да ги пускат неподготвени на пътя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР