Шофьорите трябва хубаво да си направят сметката дали да вадят

...
Шофьорите трябва хубаво да си направят сметката дали да вадят
Коментари Харесай

По-ниският данък МПС ни излиза солено

Шофьорите би трябвало хубаво да си създадат сметката дали да вадят нови талони на колите си, в случай че там не участва екокатегорията. Показателят е заложен в новата формула за пресмятане налог МПС. Ако категорията не е вписана в документите на колата, данъчните автоматизирано начисляват по-висока ставка, тъй като приравняват возилото към най-ниската екологична категория Евро 1. Разликата в коефициентите обаче при Евро 1 и Евро 3 е едвам 0.1.

Проблемът обаче е, че за регистриране на категорията, притежателите би трябвало да посетят представителството на марката. На база година на произвеждане и характерности на модела експертите дефинират на кое Евро дава отговор возилото. За услугата дилърите взимат всеобщо сред 30 и 60 лв.. Отделно 20 лв. е таксата в КАТ за преиздаване на талона.

Моят автомобил е Рено Меган, създаден 2000 година, в талона нямам екокатегория. Но няма и да вървя да изваждам, защото не ми излиза сметката, споделя пловдивчанинът Кирил Асенков. Ако данъчните третират колата ми като Евро 1, ще платя 142.56 лв., пресмята той. Ако извадя документ за екокатегория, ще се бръкна най-малко с 50 лв., а понижението в данъка ще е едвам 12 лв., показва Асенов.

Още по-драстичен е казусът с първокласните марки. Дилърът на Мерцедес да вземем за пример дефинира категорията против такса от 132 лв.. Така за остарял Мерцедес ML, създаден през 2003 година, се обезсмисля преиздаването на ваучър. Новият налог за колата за тази година ще е към 250 лв.. Ако се впише обаче в талона Евро 3 /на тази категория отговаря/, налогът ще падне едвам с 22 лв., а инвестицията ще бъде 152 лв. /132 лева за дилъра и 20 лв. за КАТ/. Тоест разноските по новия ваучър ще се избиват години наред, разсъждава собственичката на автомобила.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР