Шофьорите, които имат стикер винетка, валидна и през 2019 г.,

...
Шофьорите, които имат стикер винетка, валидна и през 2019 г.,
Коментари Харесай

От 17 декември ще можем да купуваме електронни винетки

Шофьорите, които имат стикер винетка, годна и през 2019 година, ще могат да я преобразуват

От 17 декември потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка посредством уебсайт и мобилно приложение, което се създава сега от изпълнителя на тол системата Капш. Електронният портал ще може да устоя 10 хиляди едновременни визити, което ще бъде задоволително да поеме първичният напор от консуматори. Това сподели пред ТВ " Блумбърг " тази заран Антон Антонов, шеф на " Националното тол ръководство " на Агенция " Пътна инфраструктура ". Той изясни, че водачите, които имат стикер винетка, годна и през 2019 година, ще могат да я преобразуват (конвертират). Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се прави през уеб страницата bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава непосредствено към системата. Потребителите ще би трябвало да вкарат регистрационен номер и годност на хартиената винетка.
Антонов означи, че цените на електронните винетки остават същите, за всичките типове винетки. От първи януари ще има нов тип винетка – уикенд, чиято цена се предлага да бъде 10 лева Тя е предопределена за хората, които по-рядко пътуват. За тежкотоварните коли винетките ще бъдат годни до 15-ти август. От 16-ти август колите над 3,5 т. ще би трябвало да заплащат тол такса. Улеснение за потребителите е, че няма да има потребност да носят записка или квитанция за купена винетка, отпада и лепенето на книжен стикер.
" Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 на брой и следва да бъдат конфигурирани. Ще бъдат ситуирани в комерсиалните обекти по продължение на пътната мрежа, най-вече в бензиностанциите ", осведоми Антонов. Той посочи, че заплащанията през терминалите ще се прави посредством дебитна, кредитна карта или посредством карта за гориво. Друг вид за заплащане на пътни такси ще бъде на гише в комерсиалните обекти. Банковите заплащания също ще бъдат вероятни. Тук е значимо водачите да знаят, че както при други банкови заплащания, по този начин и при положение на закупуване на винетка, би трябвало един или два дни, с цел да бъде отразено заплащането в системата. Всички, купили винетка ще могат да ревизират на уеб страницата bgtoll.bg дали тя е годна.
Тол системата е една от най-модерните ИТ системи, съобщи Антонов. Всички връзки са криптирани със специфични устройства и намесата на хакерски офанзиви е максималноограничена.
650 индивида ще бъдат назначени в " Националното тол ръководство ", които ще реализират тол контрола, изясни Антонов. Те ще употребяват 105 автомобила и ще работят непрекъснато на три смени. Всички коли ще имат правоприлагащи функционалности, част от колите ще бъдат оборудвани с камери, които ще засичат посредством регистрационния номер на автомобила дали е извършител. Нарушителят ще има опция да заплати обезщетителна такса на място посредством карта или в 14 дневен период по банков път. Антонов изясни, че нарушаването няма по какъв начин да бъде изтрито от системата от чиновниците на тол контрола и даде за образец, че даже и да имаш другар в банка, той няма опция да ти заличи заема. Ако в този период таксата не бъде заплатена, постанова се санкция в размер на 300 лева Антонов посочи, че цената на таксите може да бъде изменена. Нарушителите, напускащи границата на България, ще заплащат обезщетителна такса на митницата, само там ще може да се заплаща и в брой. " Освен контролиращите коли, по продължение на Републиканската пътна мрежа, ще бъдат ситуирани към 300 камери, които посредством номерата на колите ще засичат нарушителите ", изясни Антонов. Така контролът ще се усили няколкократно. Антонов осведоми, че създаването на тол таксите се прави паралелно с електронната винетка. Разработването на тол системата върви по график и тя ще бъде въведена на 16 август.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР