Шофьори не успяват да минат с автомобилите си Годишен технически

...
Шофьори не успяват да минат с автомобилите си Годишен технически
Коментари Харесай

Заради пропуск в системата шофьори не успяват да минат технически преглед

Шофьори не съумяват да минат с колите си Годишен механически обзор (ГТП) поради пропуски в онлайн системата, която автоматизирано ревизира за заплатен налог. Във Видинска област, да вземем за пример, водачи с записка за заплатен налог са връщани, защото системата не го регистрира, съобщи Тодор Желев, шеф техническа употреба в Съюза на българските автомобилисти (СБА).
Дори служители на реда са били върнати и прегледът на служебния им автомобил е бил преустановен. Оказало се е, че служебните коли би трябвало да се вписани в общината и да е маркирано, че са освободени от налог, уточни ръководителят на Съюза във Видин Николай Николов.
Проблемите следват смяна в Наредбата за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства. Според промени от месец май, т.г. чиновниците на пунктовете за механически прегледи към този момент нямат право да сканират разписка за заплатен налог, когато системата не го регистрира. Глобата за неспазване на наредбата е 1500 лв..
Системата обаче не постоянно регистрира, че данъкът е заплатен и продължава да демонстрира опция за сканиране на разписка. От компанията „ Демакс “, която поддържа системата, са уведомили СБА, че към момента не са получили публични инструкции от „ Автомобилна администрация “ да отстранен тази стъпка.
От Министерството на превоза обявиха, че смяната в наредбата цели да спре минаването на механически обзор с подправени бележки или бележки за отчасти заплатен налог. Няма данни за пропуски в системата, а онлайн свързаността е реалност от години, прецизираха от ведомството, съобщи Дарик.
В пунктове на СБА има случаи на водачи, които имат записка за заплатен налог, само че не могат да минат на механически обзор с колите си, защото онлайн системата ги отхвърля, изясни Тодор Желев: " До 20 май ние имахме опцията ръчно да използван платения налог с холограмния стикер, като сканирахме налога и въвеждахме номера на холограмния стикер и по-късно прегледът продължаваше. Но с изменението на наредбата от 20 май тази алтернатива се изключва и при отвод на системата на " Демакс ", че автомобилът няма заплатен налог, ние непосредствено го връщаме. Нашите чиновници приключват прегледа, тъй като въпреки всичко и те подлежат на наказания ".
За случаи на върнати водачи описа ръководителят на СБА във Видин Николай Николов: " Имаме случаи с жители, които имат заплатен налог, идват, демонстрират ни бележката, само че ние нямаме право да го пуснем. Лизинговите компании също, които имат повече коли. Там някой отразява, различен не, за жалост. Аз не мога да знам къде е виновността. Човекът ми демонстрира, че е платено, системата споделя, че не е. На кого да имам вяра?! Идват хора с очевидно същински бележки, системата не ги пуска, ние ги връщаме, те се сърдят. Има нещо дребно, което би трябвало да се доотработи ".
Дори служители на реда са били върнати и прегледът на служебния им автомобил е бил преустановен: " Идва автомобилът, който е освободен от налог, обаче системата изкисва да се сканира данъкът. И допреди да се промени наредбата ние сканирахме огромния ваучър, на който се вижда, че автомобилът е длъжностен на полицията и колата откакто е освободена може да премине механически обзор. Обаче в този момент ги връщаме и тях ".
Оказало се е, че служебните коли би трябвало да се вписани в общината и да е маркирано, че са освободени от налог, уточни ръководителят на съюза във Видин Николай Николов. Според него смяната улеснява работата на пунктовете за механически прегледи, стига системата да действа безпрепятствено. Опцията в онлайн системата, която към момента разрешава сканиране на разписка за заплатен налог, би трябвало да се отстрани, добави Николов. От компанията „ Демакс “ са уведомили СБА обаче, че към момента не са получили публични инструкции от „ Автомобилна администрация “ да отстранен тази стъпка.
От министерството на превоза обявиха, че смяната в наредбата цели да спре минаването на механически обзор с подправени бележки или бележки за отчасти заплатен налог. Няма данни за пропуски в системата, а онлайн свързаността е реалност от години, прецизираха от ведомството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР