Шофьори чакат по 20 часа за "Дунав мост", тирове блокират

...
Шофьори чакат по 20 часа за "Дунав мост", тирове блокират
Коментари Харесай

Русенец, пътуващ всеки ден до Букурещ: Живеем в ад!

Шофьори чакат по 20 часа за "Дунав мост ", тирове блокират Русе и покрайнините

Проблемът със тапите към "Дунав мост " и километричните опашки от тирове, които изчакват в покрайнините на града, с цел да преминат в Румъния, към момента няма трайно решение. През последните седмици трафикът на най-натоварения граничен пункт с Румъния става все по-натоварен, няколко министерства търсят решение, а в това време водачи чакат по 20 часа на километрични опашки, с цел да преминат границата. Превозвачи разясняват, че ограниченията са краткотрайни и противоречиви и упорстват за трайно справяне с казуса. потърси аргументите за натоварения трафик и обобщава препоръчаните досега ограничения и решения за облекчение на обстановката.

Шофьори пробват да заобиколят през Русе и близките села

"Живеем в пъкъл. Движението освен в покрайнините на Русе, само че и в самия град е съвсем непрекъснато блокирано. Опашката от отбити тирове е по цялото трасе от към 12 км от града до Мартен, а за леки коли минаването на правата лишава над 2 часа е не толкоз натоварените часове ", описа Станислав Николов от Русе, който всеки ден пътува до Букурещ.

Той изясни, че казусът не е от през вчерашния ден и всяка година през лятото обичайно има скупчване на повече транспортни средства по границата. Много от румънските туристи се прибират от отмора в Гърция, Турция и България и най-големите "тапи " от туристи стават в петък, събота и неделя, само че по-големият проблем е с тировете. Тази година потокът от товарни коли е доста по-голям поради войната в Украйна.

"Има доста тирове, които са пренасочени, тъй като не могат да пътуват през Русия и минават от западната част на Черно море - през Турция, България и Румъния. Виждат се и доста повече зърновози и цистерни с гориво с украински номера, които пътуват. Осигурен е и зелен кулоар за транспорти с филантропична помощ ", изясни още Николов.

"Положението се утежнява, тъй като доста от водачите се пробват да се прередят, не желаят да чакат толкоз дълго на опашки - имат графици, които би трябвало да спазят или транспортират товари с избран период на валидност и поради опитите да се престрояват блокират още повече придвижването. В проблем се трансформира и това, че би трябвало да създадат наложителна отмора след избрани часове шофиране - откакто са чакали часове на границата, гасят камиона и лягат да спят, тъй като са длъжни да употребяват почивката, с цел да не бъдат глобени. Няма къде да отбият, а всички останали би трябвало да ги заобиколят ", описа Николов.

По думите му, няма изключително закъснение поради обработката на документи и инспекциите на колета на границата нито от българска, нито от румънска страна, само че опашките от чакащи не престават да порастват, макар ограниченията. За да избегнат колоните, някои тираджии се пробват да минат през града или през близките села, с цел да не чакат и да не ги отклоняват. Опитват се да вършат и рискови противоположни завои, които са причина за произшествия и произшествия.

"Тогава става още по-зле, тъй като целият град е разкопан поради възобновяване на водния цикъл. Когато няколко тира се опитат да минат през центъра, попадат на ремонт и би трябвало да обикалят, а това още повече утежнява така и така затрудненото придвижване в самия град. Хората заран не знаят по коя улица да минат, с цел да отидат на работа, а когато попаднат на спомагателна запушалка поради товарни коли, може да се чака с часове ", изясни още той.

Няколко министерства пробват да решат казуса

Няколко министерства се пробват да се оправят с километричните опашки към границата с Румъния. Според зам.-министъра на превоза Николай Найденов, казусът със тапите може да бъде решен и се работи редовно в тази посока. "И във Видин, и в Русе са подхванати дейности с локалната власт. Отпреди няколко месеца беше ясно, че пътникопотокът ще се ускори над 8 пъти ", разяснява Найденов пред "Нова телевизия ".

"Проведоха се срещи с всички заинтригувани страни и се набелязаха ограничения. Във Видин тактиката с отдалечаването на скупчванията на товарни коли сработи още преди месец и половина ", изясни Найденов.

Според зам.-министъра казусът при Русе е радикално друг от този при Видин и методът няма да бъде за непрекъснато. "През юли се гласоподава на Национален междуведомствен съвет обща политика във връзка с създаване на буферни паркинги, които да бъдат професионални и да разрешат през следено пропускане и софтуерно създаване на опашки товарните коли да бъдат следени и това да не натоварва националната транспортна мрежа ", уточни зам.-министърът на превоза и добави, че за засиления трафик на границата има справедливи условия като войната в Украйна и повишението на цените на транспортните услуги.

Още при започване на седмицата служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разпореди ограничения за справяне с нараствания трафик към "Дунав мост ".

На 16 август регионалните дирекции на полицията в Разград, Велико Търново и Стара Загора са почнали прекъсването на товарните коли, пътуващи към Румъния на избрани подобаващи за това места.

Тежкотоварни коли се отклоняват на подобаващи за престой и отмора места в няколко области в цялата страна, а потокът от влизащи тирове в посока Русе се следи още от Свиленград.

Тогава бе основана и междуведомствена група с присъединяване на вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев и министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

Ден по-късно, на 17 август министър Демерджиев разпореди и спомагателни ограничения като от вторник товарните коли се стопират още от Свиленград, а редом с това се търси и трайно решение на казуса.

Взето е и решение шефовете на ОДМВР в Русе, Видин и Хасково да провеждат непрекъснат продан на информация за положението на пътнотранспортната конюнктура на своя територия, като при индикации за усложняването ѝ да осведомят Главна дирекция "Национална полиция " и Националния координационен център за безвредно придвижване по пътищата. На базата на тази информация ще се вземат ограничения за поетапно ограничение придвижването на товарните транспортни средства на територията на прилежащите регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи.

От Министерство на вътрешните работи твърдят, че при нужда подпомагане ще оказват Изпълнителна организация "Автомобилна администрация " при Министерството на превоза и известията и дирекция "Национално тол ръководство " на Агенция "Пътна инфраструктура " при Министерството на районното развиване, както и Главна дирекция "Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма "-МВР.

Превозвачи се оплакват от загуби и приканват за трайно решение

Хаосът на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост " при Русе става все по-голям, а по всичко проличава, че скоро няма да се откри позволение на казуса. За да преминат през пункта на водачите им лишава към 20 ч., а институциите подхващат противоречиви за разрешаване на казуса дейности, настояват в позиция до медиите от Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ).

Според тях прекъсването на водачите в областите Разград, Велико Търново и Стара Загора не, единствено че няма да позволи казуса, а даже ще го задълбочи, тъй като по този метод скупчвания на камиони ще има на още точки в страната.

От КАПБ предизвестяват и че по този метод не може да се следи и поредността на прекосяване на тежкотоварните коли през границата, защото те се намират на територията на прилежащи области. Това крие от риск от престои на водачи за неопределен срок, а някои от стоките, които се транспортират са бързоразвалящи се и би трябвало да се транспортират допустимо най-бързо.

Те насочат въпроси към институциите и един от тях е обвързван с това по какъв начин ще се позволи казусът с тол системата и купените маршрутни карти, които могат да преминат заложения на тях маршрут до 24 ч. след тяхното пазаруване и то по маршрута, които е посочен. Превозвачита желаят и отговор на въпроса, в случай че водачът просрочи това време или пък се отбие от маршрута, дали ще бъде глобяван от Националното тол ръководство.

КАПБ приканва институциите за трайно разрешаване на казуса, защото неговото неглижиране освен, че води до стопански загуби в размер на 200€ дневно на тежкотоварен автомобил, само че съставлява и сериозна заплаха за сигурността по пътищата.

Те показват и поддръжка за предлагането на Андрей Новаков за Петиция до Европейския парламент, с искане за въвеждане на стандарти за пограничен надзор сред държави-членки, които да дефинира оптималното време на изчакване и на обработка на един тежкотоварен автомобил. За да се прегледа петицията са нужни 100 000 подписа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР