Шофьори без книжка да карат по пътищата. Това е идеята

...
Шофьори без книжка да карат по пътищата. Това е идеята
Коментари Харесай

Шофьори без книжка излизат на пътя

Шофьори без брошура да карат по пътищата. Това е концепцията на работната група от Министерство на превоза и Министерство на вътрешните работи, която разделя на три елементи настоящия Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП).

Кандидат-водачите ще получават краткотрайни свидетелства, че сега се образоват и ще имат право да карат автомобил с компаньон до 1 година. Според служителите и служителите на реда по този начин те ще придобият повече опит в интервала от довеждане докрай на шофьорските курсове до явяването на изпит за брошура.

Както писа “Труд ”, още в предходния парламент бе признато сегашният ЗДвП да остане единствено с текстове за разпоредбите за придвижване и санкциите за нарушаванията им, а да бъдат написани нови два закона – единият за транспортните средства и автосервизите, а другият за образованието на водачите и изискаванията към автошколите. Сега се бърза и трите плана да бъдат подготвени и пуснати за публично разискване в първите дни на март.

Новата кръпка за краткотрайната брошура и компаньон се разисква като текст в бъдещия “обучителен ” закон. “Всички претендент водачи ще минават наложително шофьорски курсове ”, съобщи пред “Труд ” основният секретар на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” Дамян Войновски. – На младия водач ще се издава краткотрайно удостоверение за ръководство на МПС, в което ще залегнат ограничавания – като да вземем за пример да не може да вози пасажери, да кара в избран част от денонощието. След това той може да се яви на изпит ”, разясни Войновски. По думите му задачата е младите водачи да са по-добре готови, тъй като сега часовете за кормуване са незадоволителни.

В предложенията ще залегне условието придружителят да носи отговорност за дейностите на младия лидер и в случай че се случи тежко произшествие, да се лишава книжката на придружителя. Обмисля се също и да има избран стаж – пет или повече години, през които да няма нарушавания. “Разглеждаме и вид придружителят да минава къс курс на образование – 2-3 часа, в които да му се изясни по какъв начин да подхожда към претендента ”, уточни Войновски.

Тъй като към момента няма подготвени съответни текстове, през вчерашния ден въобще не стана ясно с какъв автомобил ще се прави образованието, ще се постанова ли колата да бъде маркирана със знаци, както е с образователните коли, на чие име ще се пишат актове и фишове и така нататък

Карането на младите с компаньон е признато в доста европейски страни и в Съединени американски щати. Моделът на щат Калифорния е бъдещият лидер да кара 6 месеца с пълновръстен водач, който е навършил 25 години. Отговорността се носи солидарно и от този зад кормилото, и от придружителя.

Преди това обаче претендентът за водач се явява на писмен тест, нещо като нашите листовки, който се провежда от DMV (Department of Motor Vechicles) – Отдел за моторните транспортни средства на щата. Ако издържи, службата му издава “разрешително ” да кара до 6 месеца в градовете на Калифорния и отвън тях. После в границите на още 6 месеца може да се яви на шофьорски изпит и да получи брошура. Ако до 1 година след теста не го направи, би трябвало да се яви на нов тест.

Бившият началник на КАТ Алекси Стратиев:
Опасно е!


 алекси стратиев

“В момента концепцията за компаньон, който да образова кандидат-водач е съвсем невъзможна, доколкото изисква по тази тематика да се разпишат голям брой спомагателни правила кой носи отговорността. Отделно от това ще сътвори и спомагателна заплаха и риск за всички участници в придвижването, разяснява пред “Труд ” някогашният началник на КАТ Алекси Стратиев.

“Мога да се съглася единствено при изискване, че претендентът към този момент е издържал научен и на практика изпит, така наречен вътрешен изпит в автошколата, след което да кара в един интервал до явяването му на изпит. Но отново остават въпросите кой има право да е компаньон, дали да дава отговор единствено като стаж и възраст, дали може да е единствено един, по какъв начин да е оборудван автомобила, с който се води образованието и така нататък Международните стандарти са за кормуване от 50 до 150 часа на претендентите за дееспособност, само че за жалост у нас са 31 часа и сме под долната граница.Ето по тази причина би трябвало да се намерения в новия закон ”, добави Стратиев.

В сервизите – единствено авточасти със документ
Дават гаранции, само че според какъв е ремонтът на колата

 В сервизите би трябвало да вършат освен поправки, я и цялостни прегледи дали колите дали са годни да излязат на пътя. Снимка ТРУД В сервизите би трябвало да вършат освен поправки, я и цялостни прегледи дали колите дали са годни да излязат на пътя. Снимка ТРУД
След всеки ремонт сервизът би трябвало да дава гаранция за труда и вложените авточасти. Това съобщи за “Труд ” ръководителят на Националната камара на автосервизите в България Владимир Дочев. Гаранцията обаче не може да бъде с закрепен период, тъй като има елементи като запалителните свещи да вземем за пример, които са консуматив и работят 20 хиляди км. Затова гаранцията за избрани поправки може да бъде в изминати километри, а на други поправки – време на употреба като срокът може да е няколко месеца и даже година. От Камарата поддържат концепцията на Министерството на превоза да се сътвори указател на сервизите. Всеки който желае да реализира активност като сервиз, би трябвало да го съобщи и да покрие избрани минимални условия – да вземем за пример хора с опит или обучение, сподели Владимир Дочев. Идеята е да няма хлебари, които ремонтират коли.

Със законодателни промени би трябвало да се подсигурява, че при ремонтите се употребяват качествени елементи, счита още Дочев. Не е значимо дали частите са създадени в Китай или в Европейски Съюз, а дали имат документ за потребление в коли и дали са минали съответните проби и дават отговор на условията за качество.
“По тематиката с регламентирането на автосервизната активност дружно с народния представител от ГЕРБ Иван Вълков сме работили още през 2014 година, само че тогава в пленарна зала депутатите от Българска социалистическа партия не поддържаха измененията ”, коза през вчерашния ден пред “Труд ” транспортният министър Ивайло Московски. Нашата цел е да реализираме изсветляване на бранша и възстановяване на пътната сигурност. Сигурен съм, че това ще бъде от изгода и на притежателите и на работещите в автосервизите, които също страдат от недобросъвестни техни сътрудници и нелоялни практики ”, уверен е министърът.

Учени и специалисти оферират
Без благосклонност
за систематичните извършители


Законът за придвижването по пътищата да се раздели на три и да се схване философия, ориентирана против ситемния извършител на пътя. Тези и други въпроси ще бъдат сложени на публично разискване от специалисти от Института по пътна сигурност и учени от Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. То ще се организира в събота в 272-а публика, като се чака за форума да дойдат над 400 души от цялата страна, заяви за “Труд ” някогашният началник на КАТ-София Богдан Милчев.

“Предлагаме и съответни ограничения за промени на административния развой при налагане на санкции по този начин, че те да бъдат изпълнявани в този момент и незабавно и да има резултат от санкциите ”, сподели още Милчев. Целта на уредниците е за първи път при измененията в шофьорските закони да се употребява и научния капацитет на университетите в страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР