Шофьорът на пикапа, който уби осем души и рани 11

...
Шофьорът на пикапа, който уби осем души и рани 11
Коментари Харесай

Нападателят от Ню Йорк – 29-годишен узбекистанец

Шофьорът на пикапа, който умъртви осем души и рани 11 през вчерашния ден следобяд в Ню Йорк, беше разпознат като Сайфуло Саипов, 29-годишен мъж от Узбекистан. Той е дошъл в Съединени американски щати през 2010 година и е получил позволение за престояване в страната .

Нападението, станало на велоалея покрай мемориала на Световния търговски център в Долен Манхатън, беше осъществено малко след 15 ч. локално време. По това време в региона било цялостно с минувачи, доста от които към този момент били в костюми за Хелоуин и се готвели да вземат участие в обичайния церемониал, който се организира всяка година в Гринич вилидж, заяви Франс прес.

Атентаторът наел потребления за офанзивата пикап с реклама на американската компания „ Хоум депо” (Home Depot) към час преди нападението, заяви Асошиейтед прес, като се базира на полицейски източник.

Мъжът беше прострелян в корема от полицията и арестуван, откакто блъсна пикапа си в учебен рейс и слезе от транспортното средство въоръжен с въздушна пушка и пушка за пейнтбол.

Очевидци разказали на полицията, че нападателят викал „ Аллах акбар” .

Началникът на полицията съобщи на специфична конференция, че изказване, направено от обвинения, когато слизал от автомобила си, както и събитията към нападението, са предиздвикали следователите да окачествят случилото се като терористичен акт .

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо съобщи, че обвиненият наподобява е работил самичък.

„ Няма доказателства за съществуването на по-широк план” за осъществяване на терористично нахлуване, уточни Куомо.

Кметът на града Бил де Блазио пък назова нападението „ лицемерен терористичен акт” .

Според Си Ен Ен атентаторът оставил записка, в която твърдял, че работил от името на терористичната формация „ Ислямска държава”, заяви Си Ен Ен.

Няколко часа след атентата президентът Доналд Тръмп съобщи, че Съединени американски щати не би трябвало да разрешават на „ Ислямска държава” да се завърне или да влезе в страната, съобщи Франс прес.

We must not allow ISIS to return, or enter, our country after defeating them in the Middle East and elsewhere. Enough!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 31, 2017
„ Ние не би трябвало да позволим на ИД да се върне или да попадне на територията на Съединени американски щати, откакто я разгромим в Близкия изток и другаде. Достатъчно!”, написа Тръмп в „ Туитър”.

Няма постъпила публична информация за починали или потърпевши българи при нападението в Ню Йорк.

Български жители, които желаят да получат настояща информация за ситуацията или да подадат сигнал за техни близки, могат да го създадат на дежурните телефони на посолството във Вашингтон: +1 202-387-5770, и Генералното консулство в Ню Йорк: +1 202 387 0174.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР