Шофьорът на автобуса, който се обърна с пътници на АМ

...
Шофьорът на автобуса, който се обърна с пътници на АМ
Коментари Харесай

Шофьорът на обърналия се на АМ „Тракия” автобус вече е обвиняем

Шофьорът на рейса, който се обърна с пасажери на Автомагистрала „ Тракия” в понеделник вечерта, към този момент е обвинен. Според Министерство на вътрешните работи той евентуално е задремал зад кормилото.

По знамение няма жертви на случая. Много от пасажерите са излезли през предното стъкло на рейса. Те описват, че малко след 22 ч. след Зимница към Карнобат рейсът почнал да излиза отвън платното, напуснал лентата за придвижване и се обърнал в канавката. По думите им евентуално водачът е задремал.

Оказа се, че няма документ за маршрута на рейса.

Според шефът на „ Юнион Ивкони” Георги Атанасов рейсът е минал обзор преди 10 дни.

От прокуратурата в Ямбол споделиха за bTV,че са се самосезирали за неналичието на тахографски лист, който е наложителен за всеки курс. Само показанията на очевидци ще покажат от кое място тъкмо е минал рейсът.

Фирмата транспортьор популяризира публична позиция, че:

Шофьорът на авариралия рейс е почивал 24 часа преди курса;

Преди да потегли е дал алкохолна проба;

Шофьорът на утринния курс е бил различен. т.е. изказванието, на пасажерите не дава отговор на истината.

Фирмата обаче не разяснява липса на тахошайба

Министърът на превоза Ивайло Московски разпореди незабавна, цялостна инспекция на компания „ Юнион Ивкони”. Резултатите от инспекцията ще бъдат предадени на прокуратурата.

Заради идния зимен сезон Автомобилната администрация ще ускори инспекциите на рейсовете. Според проверяващите разпоредбите за път и отмора постоянно се нарушават, като даже се случва да се употребяват по две карти, които регистрират дълготрайност на шофирането и скоростта.

Автобусите би трябвало да имат ограничител, който да не разрешава скорост над 100 километра в час. Според пътни инспектори, в случай че въпросното устройство е отстранено, това мъчно се открива.

Изискването е след всеки 9 часа шофиране водачите на рейсове да почиват минимум 11 часа.

Работата на всеки водач може да се наблюдава посредством електронната карта, която е персонална и регистрира освен отработените часове и почивките, само че и изминатите километри и скоростта. И това ограничаване става известно може да бъде заобиколено – водачи употребяват по две карти.

От Сдружението на автобусните превозвачи признават, че имат проблем с фрагментите, само че има и абсурд – в случай че дадена компания не успее да извърши деклариран курс, ще бъде санкционирана.

И от Министерство на вътрешните работи настояха за организация, която да даде време за отмора на водачите.

Според специалистите не би трябвало да е допустимо двама водачи да се сменят на своя отговорност, без за това да знаят дежурните диспечери.

При две съществени нарушавания на разпоредбите превозвача може да изгуби лиценза за осъществяване на транспорти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР