Шофьор на ТИР от Молдова стои вече четвърти ден на

...
Шофьор на ТИР от Молдова стои вече четвърти ден на
Коментари Харесай

Шофьор на ТИР от Молдова блокиран на паркинг край Велико Търново

Шофьор на ТИР от Молдова стои към този момент четвърти ден на интернационален паркинг край Велико Търново. Крутите ограничения са наложени поради нарушаване на разпоредбите за придвижване. Камионът е спрян от придвижване за три месеца, а водачът е с отнети права за правоуправление за един месец.
 tir  tir1  tir2
Владимир Юхимчук споделя, че е  дошъл в България с камиона си на 22 октомври. Той пътувал от Кишинев за Капъ куле като превозвал дървени плоскости. След като излязъл от Велико Търново и потеглил към Гурково през Прохода на Републиката обаче, не забелязал в региона на Килифарево дребна забранителна табела на пътя, която алармирала, че пътят е затворен за придвижване на МПС над 12 тона. До Килифарево го спрели пътни служители на реда и почнали да му пишат акт.

„Дадоха ми знак да спра и аз незабавно се подчиних. Върнах камиона обратно. Разгледаха документите ми – персоналните, за товара и по-късно ми написаха акт поради това нарушаване. Стана ясно, че като се изключи че следва да излезе постановлението и да схвана какъв брой пари дължа, стопират камиона ми от придвижване за три месеца и ми лишават книжката за един месец“, описа обезверен молдовецът.

Два акта издават чиновниците на „Пътна полиция“ към ОД на Министерство на вътрешните работи Велико Търново. С единия се лишава книжката на водача в период от един месец. С другата заповед камионът, благосъстоятелност на транспортната компания на Владимир Фоменко, тирът се стопира от придвижване за три месеца.

63-годишният шофьор  работи към молдовска транспортна компания. Той се чул незабавно по телефона със своя началник, който обаче го предизвестил, че всички неустойки, разноските по престоя, санкциите ще би трябвало да са за негова сметка. Юхимчук се обаждал и до посолството, откъдето отсекли, че в България си има закони, които би трябвало да се съблюдават. На чужденеца незабавно му бил обезпечен и длъжностен бранител от Велико Търново, който написал тъжба от негово име и го уведомил, че 14-дневен е е законовия период, в който би трябвало да чака делото да мине през съда.

Юхимчук пътува от три години по този маршрут от Молдова през България до Турция и до момента не е имал никакви проблеми. Отчаян, той признава, че му заплащат по 100 $ на изминати 1000 километра и сега не знае какво да предприеме, защото съвсем няма пари.

Според търновци, които се пробват да оказват помощ на изпадналия в неволя водач настояват, че Владимир е останал напълно без пари и от оня ден непрекъснато повтаря, че „ще се обеси“ поради тази обстановка.

„Водачът е засечен в нарушаване, законовата процедура е спазена и той би трябвало да си понесе наказването. Във всяка страна има правила и те би трябвало да се съблюдават и от локални и от непознати граждани“, безапелационни са от ОД на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР