Шофирането може да стане разрешено още на 17-годишна възраст, макар

...
Шофирането може да стане разрешено още на 17-годишна възраст, макар
Коментари Харесай

Нова идея: 17-годишните без книжка на пътя

Шофирането може да стане позволено още на 17-годишна възраст, въпреки тогава човек да няма право да придобива шофьорска брошура. Новата концепция е на министерството на превоза и Министерство на вътрешните работи, а задачата – кандидат-водачите да натрупат повече часове зад кормилото, преди да получат удостоверение за ръководство, осведоми NOVA.

„ Целта е да се приготвят по-добре водачите на пътищата” ,

съобщи Дамян Войновски от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация”. „ Да се движи в избрана част на денонощието, при избрана скорост, да не може да вози пътници”, изясни Войновски.

Пак сме първи в Европейски Съюз по гибел на пътя, къде у нас е най-опасно да се кара

Кандидат-водачите наложително ще би трябвало да са с придружители в колата. „ При всички случаи би трябвало да има условия към придружителя”, изясни Войновски. Какви ще са те занапред ще се взема решение. Но автоинструктурите са безапелационни – да учиш е специалност. И не всеки я може. „ Придружителят може да е на 70 години. И преди 50 години да е взел брошура, а законът се е изменил от този момент 80 пъти. И той към този момент не познава знаците”, разяснява Йонко Иванов от Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

А при възможни катастрофи – отговорността ще носят и малолетните водачи, и придружителят им .

От произшествията ще зависи дали краткотрайната брошура ще стане непрекъсната. Ако през едногодишния интервал кандидат-водачът не е имал съществени катастрофи, то на 18 ще би трябвало да се яви на изпит. За непрекъснато удостоверение.

Ако пък книжката се изкарва след пълноправие, то шофирането с компаньон ще бъде по желателно, а не наложително. Дали концепцията ще стане закон – ще стане ясно през идващите месеци.

Още по тематиката вижте във видеото горе.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР