Шофирането е отговорност, а не забавление. Бъдете разумни и толерантни

...
Шофирането е отговорност, а не забавление. Бъдете разумни и толерантни
Коментари Харесай

Във Варна представиха книгата Останете живи, която се бори с войната по пътищата

 Шофирането е отговорност, а не развлечение. Бъдете рационални и толерантни на пътя, прикани Георги Стоянов – създател на книгата " Останете живи ", която беше показана във Варна по самодейност на народния представител от Парламентарната група на ГЕРБ Нели Петрова. Със съдействието на дирекция " Превенции " в Община Варна създателят се срещна с възпитаници, които интензивно се занимават с доброволчество. Младежите, участващи в редица акции за предварителна защита на рисковото държание, демонстрираха огромен интерес към изданието.

Нели Петрова, която загуби щерка си при злополука на пешеходна пътека и е ангажирана с идеята да спрем войната по пътищата, персонално закупи и подари 50 книги. Чрез доброволците те ще доближат до всички гимназии и междинни учебни заведения във Варна. Книжки бяха обезпечени и за Регионалната библиотека " Пенчо Славейков " в морската столица, както и за БЧК.

" Благодаря на Георги Стоянов, че незабавно откликна на поканата ми да показа книгата си във Варна. Изданието е ориентирано на първо място към младежите и ги учи да бъдат виновни участници в придвижването ", уточни Нели Петрова.

Самият създател дефинира книгата си като опит да покаже на младежите, на които им следва да седнат зад кормилото, че нарушаването на разпоредбите за придвижване е опасност за тяхното здраве и бъдеще. " Войната на пътя е в действителност война с нас самите. Всичко е в главите ни ", означи Георги Стоянов, като напомни, че човешкият фактор въздейства най-вече за огромния брой жертви по пътищата.

Зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов поздрави създателя, който е публицист от Плевен, за решението да събере в книга 14 поучителни истории на участници в произшествия, служители на реда, близки и другари на починали и ранени по пътищата на страната ни. " Радвам се, че един младеж е намерил желанието и силата да опише какво можем и сме длъжни да създадем от чисто човешка позиция, с цел да има по-малко жертви и ранени при произшествия ", означи зам.-кметът.

" Чрез дейните доброволци Вашите послания ще стигнат до доста от учениците във Варна на правилото " Връстници образоват връстници ", обърна се към Георги Стоянов и Светлана Коева, шеф на дирекция " Превенции " в Община Варна.

На представянето на книгата участваха общинският консултант Николай Малев и Юлиан Арнаудов, ръководител на съдружие " Карай мъдро, желая живот “.

" Пътна полиция на Министерство на вътрешните работи води статистика за убитите и ранените при произшествия от 1951 година Оттогава до 2018 година по пътищата на България са починали над 60 000 души, а броят на ранените надвишава 400 000. Това е еднакво на изгубването на цялостен един град от картата на страната ни – град с мащабите на Габрово, Враца или Велико Търново. Това е резултатът от войната, която се води у нас в спокойно време ", акцентира Георги Стоянов. По думите му след 2009 година се вижда понижаване на броя на починалите при пътни произшествия. " И това може би се дължи на целенасочените старания на обществото, ограниченията на полицията и редица други фактори. Но броя на ранените и осакатените остава все по този начин огромна. Работата ми като публицист всекидневно ме сблъсква с тази жестока тематика и това предизвика основаването на сходна книга ", регистрира създателят. Той е безапелационен, че сигурността на пътя е въпрос на споделена отговорност, а с цел да се съблюдават разпоредбите всички родители и учители би трябвало да дават на младежите персонален образец.

" На пътя би трябвало да пазим освен себе си, само че и другите. Затова бъдете виновни и рационални както зад кормилото, по този начин и като пешеходци или пасажери в моторно транспортно средство ", моли Георги Стоянов, в чиято книга са оповестени и препоръки за деяние при произшествия и за оказване на помощ на потърпевши.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР