Шофирането е една от най-отговорите дейности, с която много хора

...
Шофирането е една от най-отговорите дейности, с която много хора
Коментари Харесай

Астигматизмът при шофиране създава рискове


Шофирането е една от най-отговорите действия, с която доста хора се срещат всекидневно по няколко пъти. От вниманието на водача, положителната съгласуваност сред участниците в придвижването и шанса зависят здравето и живота нормално на повече от един човек.

Далекогледството и късогледството са освен необятно публикувани като положения, само че и разбираеми – при едното виждаме по-добре надалече, а при другото – наоколо. Ясно е какво произлиза от това и по какъв начин визира ежедневните ни действия. Но къде попада астигматизмът и какво е нарушаването при него?

Астигматизъм

Астигматизмът е особеност в рефракцията – т.е. нарушаване в метода, по който оптичните среди на окото пречупват облика, с цел да го показват в една фокусирана точна на ретината.

Установено е, че човешкото око „ работи “ със светлинните лъчи, които предметите отразяват и които постоянно се движат паралелно в пространството. След като се срещнат с окото ни, те минават през пречупващи среди – роговица и леща и оптична среда – стъкловидното тяло, с цел да попаднат в последна сметка върху ретината, която ще ги кодира като информация и ще съобщи облика към мозъка.

Астигматизмът се предизвиква от отклоняване в пречупващата среда, като това най-често е недостатък на роговицата .

Роговицата е част от външната обвивка на очната ябълка, тя е тънка като ципа и транспарантна и покрива начело ириса и зеничния отвор. На процедура съставлява леща и с малко въображение бихме могли да

си представим, че тя, сходно на една сфера, би могла да има меридиани.

За да има естествен фокусиран облик върху ретината, кривините на роговицата би трябвало да са идентични във всички меридиани – отвесен, водоравен и двата коси.

Астигматизъм поражда, когато кривините в меридианите на роговицата са разнообразни и надлежно пречупват с нееднаква мощ. При това състояние фокусните дистанции за двата меридиана ще се разграничават и ще е просто невероятно по едно и също време и двете фокусни точки (напр. от отвесния и хоризонталния меридиан) да се намират върху ретината.

Ето за какво обликът е постоянно неразбираем и източен отвесно или напряко .
Физиологичен астигматизъм
Съвършенството и симетрията са обект на скулптурите. Що се отнася до живите същества, те не са безспорни. Много постоянно отвесният диаметър на роговицата е най-силно издаден и пречупва със мощ от 0,5 Д (диоптъра) до 1,0 Д повече от хоризонталния. Отклонения от този дребен порядък не дават на процедура признаци и не утежняват по никакъв метод зрението.
Симптоми
Всеки астигматизъм над 1,0 Д или пък причиняващ недоволства към този момент не е физиологичен. Това положение единствено по себе си, както стана ясно, дава нарушавания във образуване на фокусирания облик. Допълнително не е изключено отклоняващият се меридиан да има и изменение в посока към късогледство или далекогледство, което се отразява също по този начин на зрението.

Свързани публикации.. Астигматизъм - по какъв начин може да се поправя? 1 Кокоша слепота - не шофирайте по мрачно! 0 Късогледство - има ли затруднения? 0

Сред най-честите признаци са неразбираемо зрение както за близо, по този начин и за надалеч , при претоварване на зрението има главоболие и тежест в очите – постоянно след четене. Дължат се на напрягането на аклиматизацията.

Как повлиява шофирането?

Не е необичайност точно във връзка на усложнения при шофиране да се стигне до диагнозата астигматизъм. Ясно е, че замъгленото и неразбираемо зрение е проблем. При астигматизма обаче обектите са освен в разлина степен размазани, само че и източени във отвесно или напряко направление.

Тази смяна във формата на следените обекти – коли, хора, знаци и други, затруднява шофиращия

човек в преценката къде тъкмо се намират те и на какво разстояние. Пациенти сподеят, че от време на време въобще не виждат избрани обекти.

Допълнително усложнение са отблясъците от фарове и лампи, които също одобряват удължена форма или пък на хало към източниците на светлина и заслепяват. Ето за какво за някои от засегнатите от астигматизъм шофирането по мрачно е тестване или невероятно .

Съвети

Корекцията с очила или лещи ще помогне за неразбираемото зрение и умората от четенето. При шофиране това не постоянно е задоволително.

Очилата могат да усилят казуса с отблясъците, за това при астигматизъм постоянно търсете стъклата да имат антирефлексно покритие , което в противен случай – ще реши този проблем.

Контактните лещи са другият прийом. Те целят промяна на меридиана, в който има отклоняване, и за това би трябвало да стоят както са сложени и да не се движат. Последното е въпреки всичко неибежно. С придвижване на деня нормално очите се уморяват и изсушават и когато пристигна време за прибиране вечерно

време с колата, те към този момент са доста сухи. При това състояние лещите могат да останат трайно в несъответствуваща позиция и това да води до неразбираемо зрение. Тази неприятна обстановка се предотвратява с постоянно навлажняване на очите с подобаващите за задачата разтвори.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР